Premierul polonez Ewa Kopacz si-a dat joi demisia, dupa infrangerea partidului sau de centru Platforma Civica in fata conservatorilor de la partidul Dreptate si Justitie (PiS) la alegerile parlamentare din 25 octombrie, scrie AFP.

Ea a sustinut nu scurt discurs in fata Parlamentului, promitand PiS ca nu ii va ierta "nicio minciuna" si va "controla realizarea fiecarei promisiuni".

"Daca noua putere conduce Polonia de la Vest spre Est, Platforma Civica va avea o foaie de parcurs pregatita pentru a reveni la normal", a spus Kopacz, cu vocea marcata de emotie.

"Polonia este acum intr-o stare mai buna decat atunci cam am preluat puterea de la voi", in 2007, a spus ea, inainte de a compara numarul de crese, bugetul sanatatii sau valoarea salariului minim.

Ea urmeaza sa se deplaseze la Palatul prezidential pentru a-si depune demisia la presedintele Andrzej Duda, provenit din randurile PiS.

Acesta ar urma sa-i incredinteze interimatul in asteptarea formarii noului guvern de catre candidatul PiS la functia de premier, Beata Szydlo.

Anterior, presedintele Duda a sustinut si el un discurs in Parlament, in care a afirmat ca Polonia se aflat intr-o situatie fara precedent, un singur partid detinand majoritatea absoluta in cele doua camere.