Lideri ai Uniunii Europene se intalnesc miercuri cu omologii lor africani, in Malta, in speranta ca ajutorul lor umanitar in bani si alte bunuri acordat natiunilor africane va duce la scaderea afluxului de migranti care traverseaza Marea Mediterana dinspre cele mai sarace state ale lumii spre bogata Europa, scrie Reuters.

Summitul, care se va desfasura intre zidurile fortificatiilor datand din secolul al 16-lea din Valletta, a fost programat acum sase luni, dupa ce o ambarcatiune cu migranti plecata din Libia s-a scufundat in apele Mediteranei, provocand moartea a peste 800 de persoane.

Speranta guvernelor Uniunii Europene ca marea va reprezenta o bariera in calea migrantilor disperati s-a spulberat, autoritatile europene fiind nevoite sa accelereze operatiunile de salvare.

Incidentul, insa a generat o amplificare a afluxului de migranti care au sosit mai intai pe tarmurile Italiei si ale Maltei, cel mai mic stat al UE.

Dar, numarul migrantilor a crescut considerabil si Europa este cuprinsa de noi ingrijorari: in acest an, un numar fara precedent, o jumatate de milion de refugiati de razboi din Siria si migranti din cauze economice, au ajuns la insulele grecesti din Turcia.