Stanga portugheza, majoritara in Parlament, a votat marti o motiune de cenzura care respinge programul de guvernare al dreptei, provocand demiterea executivului, la doar 11 zile dupa investire, scrie AFP.

Intr-o alianta inedita cu stanga antiliberala, Partidul Socialist (PS) aspira sa formeze viitorul guvern pentru a pune capat politicii de austeritate bugetara aplicata din 2011 de coalitia de dreapta, care a castigat alegerile din 4 octombrie.

Rezultatul alegerilor de luna trecuta constituie "o infrangere a politicii de austeritate practicata in ultimii patru ani", afirma PS, in textul adoptat cu voturile a 123 de deputati de opozitie, fata de cei 107 ai coalitiei guvernamentale de dreapta.

"Programul acestui guvern nu raspunde vointei de schimbare exprimata de portughezi. Portugalia are nevoie de un alt guvern", a afirmat secretarul general al PS, Antonio Costa.

Mingea revine acum presedintelui Anibal Cavaco Silva, insarcinat de constitutie cu desemnarea viitorului premier. Cavaco Silva, un conservator care isi va incheia mandatul anul viitor, a emis deja serioase rezerve legate de un eventual guvern de uniune al stangii.

Costa a afirmat in mai multe randuri ca sustinerea stangii antiliberale, foarte critica fata de Uniunea Europeana si de regulile sale bugetare, ar putea pune in pericol respectarea angajamentelor internationale ale Portugaliei.

In cursul zilei, PS a semnat trei acorduri distincte cu Blocul de Stanga, formatiune apropiata de Syriza, cu Partidul Comunist si cu Verzii.

Aceasta alianta, nemaivazuta in 40 de ani de democratie in Portugalia, ar urma sa permita socialistilor formarea unui guvern "stabil, responsabil, coerent si durabil", pe care partidele stangii radicale il vor sustine in Parlament, fara a participa insa la guvernare.