Rusia a lucrat la perfectionarea de sisteme de arme care sa fie capabile sa treaca de orice scut anti-racheta, a declarat luni presedintele rus Vladimir Putin, in cadrul unei intalniri pe tema industriei de aparare, ce are loc marti, scrie Reuters.

Vladimir PutinFoto: Agerpres / Tanjug

Moscova a cerut, in luna octombrie, abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, a declarat Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. Ulianov a sustinut ca amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o "incalcare flagranta" de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare.

Oficialul rus a mai sustinut ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru: "Cerem Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a afirmat Ulianov.

Mihail Ulianov a acuzat si in urma cu un an ca instalarea elementelor antiracheta in Europa reprezinta "o incalcare grava" a Tratatului INF.