Marea Britanie nu va incerca sa obtina un drept de veto pentru a bloca legislatia europeana dar UE ar trebui sa acorde parlamentelor dintr-un grup de state membre sa respinga anumite legi, daca nu le considera necesare, a declarat marti premierul britanic David Cameron, care a prezentat cele patru obiective ale sale in procesul de renegociere cu celelalte state membre, scrie Reuters.

David CameronFoto: Agerpres/Xinhua

"Nu sugeram un veto pentru fiecare parlament national", a spus Cameron.

"Suntem constienti ca intr-o Europa de 28 (de tari), acest lucru ar insemna un blocaj. Dar dorim sa vedem o noua realitate in care grupuri de parlamente nationale se unesc si resping legile care nu sunt in interesul lor national".

In acest discurs, premierul britanic a afirmat ca Marea Britanie are nevoie de un control mai mare asupra migratiei din tarile UE si a cerut de asemenea ca dreptul de libera circulatie a muncitorilor sa nu se aplice tarilor nou integrare in UE pana cand economiile lor nu au un grad superior de convergenta cu cea a Marii Britanii.

David Cameron a avertizat ca, daca nu obtine ce doreste, nu exclude "reconsiderarea" apartenentei Marii Britanii la UE.

"Sunt deplin increzator ca vom obtine un acord cu UE care sa convina Marii Britanii", a spus el, potrivit AFP.

"Este poate decizia cea mai importanta pe care poporul britanic va trebui sa o ia in cursul vietii noastre", a avertizat el, pentru a sublinia miza referendumului care va fi organizat pana la finele anului 2017.