Este "foarte probabil" ca un membru sau simpatizant al gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) sa fi plasat o bomba in Airbusul rus care s-a dezintegrat deasupra peninsulei egiptene Sinai, a recunoscut luni seful diplomatiei britanice, Philip Hammond, potrivit AFP si Agerpres.

"Este mult mai probabil ca la bordul avionului sa fi existat un dispozitiv exploziv decat contrariul", a declarat Philip Hammond pentru postul de televiziune CNN in timp ce se afla intr-o vizita la Washington pentru a se intalni cu omologul sau american, John Kerry.

"Este foarte probabil ca SI sa fie implicat", a adaugat oaspetele britanic.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a admis luni posibilitatea ca un 'act terorist' sa fi provocat distrugerea avionului de linie rus, la 31 octombrie, in Egipt, dupa ce mai multe tari si experti au evocat in ultimele zile teza unui atentat.

Ramura egipteana a gruparii jihadiste Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru prabusirea avionului in desertul Sinai, care a costat viata a 224 de pasageri si membri ai echipajului, aproape toti rusi.

Mai multe tari, printre care Marea Britanie si Statele Unite, au luat deja in discutie pista unei bombe la bordul avionului de tip Airbus al companiei ruse Metrojet care decolase spre Sankt Petersburg din Sharm el-Sheikh.

"Asta nu inseamna insa ca a fost un atac dirijat de la cartierul general al SI din Siria", a explicat Philip Hammond.

"Poate sa fi fost o actiune a unui individ inspirat de SI, care s-a autoradicalizat privind propaganda SI si actionand in numele acesteia, fara sa fie dirijata" de organizatia radicala, a tinut sa adauge seful diplomatiei britanice la CNN.

Saptamana trecuta, Marea Britanie a fost prima tara care a admis posibilitatea unui atentat cu bomba la originea prabusirii avionului rus de pasageri.