Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, dupa ce s-a opus cu toata puterea timp de mai multe luni acordului privind programul nuclear iranian, a luat in discutie pentru prima data, luni la Washington, necesitatea de a supraveghea ca acest acord sa fie respectat, scrie AFP si Agerpres.

"Avem un interes comun sa impiedicam Iranul sa incalce acordul care a fost semnat si vom colabora in legatura cu acest subiect", a declarat presei Benjamin Netanyahu, la finalul intrevederii avute cu presedintele american, Barack Obama, la Casa Alba.

"Toata lumea stie ca am avut divergente asupra acestui acord, dar acum chestiunea este ce putem face?", s-a intrebat el, refuzand totusi sa ofere detalii despre vreo posibilitate de supraveghere a acordului.

La intrebarile jurnalistilor, el s-a limitat sa vorbeasca despre cooperarea bilaterala intarita in domeniul securitatii, in special din punct de vedere al informatiilor.

Discutiile purtate luni in privat de Benjamin Netanyahu si Barack Obama au fost primele de peste un an si mai ales prima de la incheierea in luna iulie a acordului dintre Iran si marile puteri privind controversatul program nuclear al Teheranului, piesa de rezistenta a politicii externe a liderului de la Casa Alba, considerata o "greseala istorica" de premierul israelian.

Benjamin Netanyahu a incercat luni la rand sa ii convinga pe congresmenii americani sa saboteze acest acord. El a mers pana la a se adresa Congresului in martie, provocand reactia iritata a administratiei americane.

Premierul israelian s-a opus constant acordului cu Iranul, atragand atentia ca nu se poate avea incredere in Iran, ca toate controalele prevazute in acord sunt insuficiente si ca ridicarea sanctiunilor va permite Teheranului sa isi finanteze aliatii din regiune, inclusiv Hezbollahul, Hamasul si Jihadul Islamic, dusmani ai Israelului.

Israelul se considera ca tinta desemnata a Iranului in eventualitatea dotarii cu arma nucleara si este considerat ca singura tara din Orientul Mijlociu care detine arma atomica, chiar daca nu recunoaste acest lucru.