Irlanda considera ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana este un risc strategic major, irlandezii dorind sa sprijine reformele cerute de David Cameron in blocul comunitar, informeaza Reuters.

David Cameron urmeaza sa trimita marti o scrisoare presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker prin care sa stabileasca conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca Marea Britanie sa ramana in UE.

"Irlanda considera ca iesirea Marii Britanii din UE este un risc strategic major." a declarat Enda Kenny, prim-ministrul irlandez in cadrul unei conferinte de presa tinute la Londra.

"Este multa bunavointa in a-l ajuta pe David Cameron ca Marea Britanie sa ramana in UE. In general, unde Marea Britanie cauta schimbari rezonabile si posibile, noi vom empatiza si vom sprijini." a adaugat Kenny.

Ultimele sondaje arata ca britanicii favorizeaza ramanerea in bloc dar diferenta dintre cei ce vor sa ramana si cei ce vor sa paraseasca UE a inceput sa se micsoreze.

In cadrul aceleiasi conferinte, David Cameron a declarat ca renegocierea este de fapt despre cat de flexibila este UE in a raspunde nevoilor celor din zona euro si din afara blocului monedei unice.

"Daca este suficient de flexibila, vom ramane. Daca nu este suficient de flexibila va trebui sa ne intrebam daca organizatia asta este pentru noi", a declarat premierul britanic.

Conform ziarulului The Times, David Cameron doreste ca referendumul pentru ramanerea in UE sa aiba loc in iunie anul viitor daca discutiile de la summitul UE din decembrie "vor fi flexibile", o noua criza a imigrantilor fiind posibila vara viitoare.