O femeie a fost numita ambasadoare a Iranului in Malaysia, o premiera in cazul unui post de acest nivel de la Revolutia islamica din 1979, a anuntat Mohammad Javad Zarif, seful diplomatiei iraniene, relateaza Mediafax.

Marzieh Afkham, in varsta de 50 de ani, este o diplomata de cariera, de peste 30 de ani, si a fost purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe din 2013, anul alegerii moderatului Hassan Rohani presedinte.

"Alegerea lui Afkham ca ambasadoare a luat cateva minute, dar alegerea succesorului ei a luat patru luni", a declarat ironic Zarif in cadrul unei ceremonii oficiale, duminica, la Teheran, potrivit agentiei oficiale Irna.

Prima femeie purtatoare de cuvant a diplomatiei iraniene va fi inlocuita in post de catre un barbat, Jaber Ansari.

Afkham "si-a indeplinit cu succes misiunea timp de peste doi ani", a spus Zarif. "Ea a reusit sa actioneze cu demnitate, curaj si o viziune anume", intr-o perioada in care diplomatia iraniana a fost deosebit de atent urmarita "de catre opinia publica".

Marzieh Afkham a salutat, la randul ei, "curajul unei asemenea decizii, increderea acordata femeilor prin acordarea unor responsabilitati si ocazia de a face sa avanseze" societatea iraniana.

Dupa ce a fost ales, Rohani le-a cerut ministrilor sai sa numeasca femei in posturi importante si a subliniat, anterior, ca "discriminarea nu va fi tolerata" in Guvernul sau. El a numit personal trei femei intre cei 11 vicepresedinti.

In pofida unui statut mai bun decat in alte tari din regiune, iranienele se confrunta cu legi care le dezavantajeaza in probleme legate de casatorie, divort sau mostenire.