O agentie internationala a concluzionat ca gazul mustar (iperita), un agent chimic foarte persistent, a fost folosit in orasele in care islamistii Statului Islamic se confruntau cu alte grupuri. Or, guvernul sirian a semnat inca din 2013 un acord cu Statele Unite, prin care se angaja sa distruga toate armele chimice pe care le poseda,informeaza The Huffington Post.

SiriaFoto: Agerpres

Un raport al Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a aratat ca: "in mod sigur cel putin doua persoane au fost expuse la gazul mustar in orasul Marea, la nord de Alepo. Este foarte probabil ca efectele gazului mustar sa fi dus chiar si la moartea unui bebbelus".

Raportul a oferit prima confirmare oficiala a utilizarii gazului mustar in Siria, dupa ce guvernul lui Bashar al-Assad a convenit sa distruga intregul arsenal chimic pe care-l are in posesie. Raportul nu face nicio mentiune la Statul Islamic, intrucat investigatia nu s-a concentrat pe tragerea cuiva la raspundere, insa, mai multi diplomati au sustinut ca gazul mustar a fost folosit in confruntari dintre islamistii ISIS si alte grupuri de rebeli.

"Raportul ridica o mare problema, de unde vine acest gaz mustar. Fie ISIS a dobandit capacitatea de a produce acest agent chimic, fie provine dintr-un depozit nedeclarat de arme chimice, care a intrat in posesia islamistilor", a declarat un specialist pentru Huffington Post.

Siria ar fi trebuit sa isi predea intreaga rezerva de arme chimice in urma cu 18 ani, insa a incalcat rezolutiile Consiliului de Securitate ONU din 1997.