Seful Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a lansat un avertisment duminica spunand ca preturile energiei la nivel mondial ar putea ramane scazute pentru mai multi ani, indemnand tarile din Golf sa isi ajusteze bugetele in acest sens, scrie AFP.

Vorbind in capitala Qatar-ului, Doha, in urma intalnirii cu ministrii si oficialii celor 6 state membre ale Consiliului de Cooperare din Golfului (GCC), Lagarde a avertizat ca aceste tari nu s-ar mai putea baza pe veniturile din petrol si gaze. "Credem ca pretul petrolului va ramane la nivelul la care este acum pentru mai multi ani si, drept rezultat, toate statele membre GCC ar trebui sa faca ajustari fiscale", a spus aceasta intr-o conferinta de presa.

Lagarde a mai spus ca FMI-ul considera ca cresterea economica in tarile membre GCC va scadea de la 3,2 , anul acesta, la 2,7, anul viitor. Veniturile din export vor fi cu 275 de miliarde de dolari mai mici anul acesta, fata de cele ale anului 2014, datorita preturilor mici ale energiei.

Pretul petrolului a scazut cu mai mult de jumatate de la inceputul anului 2014, astfel ca Brent Crude, reperul international pentru pretul petrolului, cota vineri pretul de tranzactionare a petrolului la 47,42 de dolari.

Lagarde a declarat ca ajustarile ar trebui sa includa "controlul ferm" al cheltuielilor, mai ales in ceea ce priveste salariile din sectorul public, si incurajarea cresterii sectorului privat.