Marina americana (US Navy) a lansat sambata o racheta nearmata de la bordul unui submarin, in largul coastelor din sudul Californiei, a carei dara luminoasa a trecut ca fulgerul peste stat si a fost vizibila inclusiv din Nevada si Arizona, relateaza Mediafax citand AP.

Teste de racheta efectuate de US NavyFoto: Captura YouTube

Un purtator de cuvant al Marinei a declarat pentru The San Diego Union-Tribune ca Programele Sistemelor Strategice ale Marinei (NSSP) au efectuat testarea rachetei pe mare, sambata, de la bordul submarinului USS Kentucky, dotat cu rachete balistice.

Comandorul Ryan Perry a precizat ca lansari sunt efectuate frecvent, pentru a asigura fiabilitatea continua a sistemului si ca informatiile despre aceste lansari sunt clasificate inainte de tiruri.

Lipsa de informatii despre darele de lumina, la caderea serii, a determinat o avalansa de apeluri telefonice catre fortele de ordine si un val de postari de imagini si inregistrari video pe retelele de socializare.

Era neclar daca testarea avea vreo legatura cu redirectionarea zborurilor nocturne catre si de pe Aeroportul International de la Los Angeles, din cauza activarii militare a spatiului aerian.

Avioane sosesc si decoleaza de obicei peste Pacific de la miezul noptii si pana la ora 6.30 dimineata, pentru reducerea zgomotului, insa ele faceau acest lucru catre est de aeroport.

Administratia Federala a Aviatiei (FAA) nu a raspuns unui mesaj prin care AP cerea lamuriri, precizeaza agentia.

Testarea a avut loc in poligonul de testare din Pacific, o zona vasta situata la nord-vest de Los Angeles, in care Marina testeaza periodic rachete de croaziera de tip Tomahawk si Standard de la bordul unor nave si submarine.