Analiza cutiilor negre ale avionului care s-a prabusit in Sinai permite "privilegerea puternica" a ipotezei unui atentat cu bomba, potrivit unor surse apropiate dosarului, in contextul in care Rusia a suspendat vineri zborurile catre Egipt, relateaza Mediafax citand AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Washingtonul a solicitat "anumitor" aeroporturi din Orientul Mijlociu sa-si consolideze masurile de securitate pentru zborurile catre Statele Unite, ca masura de "precautie".

Conducatorul egiptean al anchetei si ministrul egiptean al Aviatiei Civile urmeaza sa sustina o conferinta de presa samba, la ora 15.00 GMT (17.00, ora Romaniei), la Cairo.

Dupa o saptamana de la aceasta drama, in care au murit toate cele 224 de persoane de la bord, teza unei bombe care a explodat inauntrul Airbusului companiei Metrojet dupa 23 de minute de la decolarea de la Sharm el-Sheikh se impunea vineri tot mai clar.

O sursa apropiata dosarului a declarat pentru AFP ca analiza celor doua cutii negre ale avionului, alaturi de probe de la locul prabusirii si experienta anchetatorilor permit "privilegierea puternica" a ipotezei unui atentat cu bomba.

Decriptarea inregistratorului de zbor (Flight Data Recorder) si inregistratorului de voce din cockpit (Cockpit Voice Recorder) arata ca "totul era normal" pana in al 24-lea minut al zborului, cand cele doua cutii au incetat in mod brutal sa mai functioneze, ceea ce sugereaza o "depresurizare foarte brusca, exploziva", potrivit acestei surse care a solicitat protectia anonimatului.

"Ipoteza unei explozii a carei origine sa fie o defectiune tehnica, un incendiu, sau altceva pare puternic improbabila", a adaugat sursa citata.

Gruparea Statul Islamic (SI), a carei aripa egipteana este activa in Sinai, a afirmat ca este responsabila de aceasta tragedie, dar nu a explicat in ce fel.

"Dispozitiv pirotehnic"

Alta sursa apropiata dosarului a declarat pentru AFP ca analiza unei cutii negre a confirmat caracterul "brutal" si "brusc" al evenimentului care a condus la prabusirea avionului, precizand ca fotografii ale unor fragmente ale epavei arata un impact de la interior catre exterior, care "acrediteaza mai degraba teza unui dispozitiv pirotehnic".

Londra si Washingtonul au evocat in mod deschis, joi, pista unei bombe.

Rusia a ramas mai intai prudenta in fata acestei teze, dupa cea mai grava catastrofa aeriana din istoria sa, insa presedintele Vladimir Putin - la recomandarea serviciilor secrete - a ordonat vineri suspendarea zborurilor civile ruse catre Egipt.

El a cerut totodata Guvernului "sa asigure repatrierea cetatenilor rusi".

Potrivit vicepremierului rus Arkadi Dvorkovici, insarcinat cu acest dosar, in prezent, in Egipr s-ar afla intre 45.000 si 70.000 de rusi. Rusia nu-si evacueaza cetatenii, ci efectueaza o "repatriere planificata" a celor care doresc sa paraseasca Egiptul, a dat el asigurari. Acestia din urma vor putea pleca din Egipt doar cu "bagajul de mana cel mai strict".

In acest scop, compania nationala Aeroflot a trimis gol zborul de vineri catre Cairo, potrivit unui oficial citat de agentia Interfax.

Repatrierea a inceput deja in ceea ce-i priveste pe cei aproximativ 20.000 de cetateni britanici prezenti la Sharm el-Sheikh, o statiune balneara situata in sudul Peninsulei Sinai.

Primul avion trimis de Marea Britanie pentru a repatria turisti a aterizat vineri, la putin timp dupa ora 16.30 GMT (18.30, ora Romaniei) pe aeroportul londonez Gatwick, potrivit unui jurnalist AFP. Companiei EasyJet a anuntat ca la bord se aflau 180 de persoane.

"Atat de recunoascatoare"

Alte sapte avioane urmau sa decoleze vineri de la Sharm el-Sheikh cu destinatia Marea Britanie, potrivit autoritatilor egiptene.

"Sunt atat de recunoascatoare ca ma intorc impreuna cu familia", a declarat pentru presa o pasagera a acestui prim zbor, Emma Turner, cu lacrimi in ochi. "Credeam ca nu vom reusi sa ne intoarcem", a adaugat ea.

Insa pe aeroportul din Sharm el-Sheikh confuzia si furia domneau vineri in randul numerosilor turisti britanici blocati, care deplangeau lipsa comunicarii cu autoritatile. Ambasadorul Marii Britanii a fost interpelat de catre turisti la sosirea pe aeroport.

Sute de turisti rusi asteptau, la randul lor, la coada, in mijlocul bagajelor, in fata ghiseelor companiilor rusesti.

La Washington, secretarul american pentru Securitate Interna a anuntat ca "anumite" aeroporturi din Orientul Mijlociu au fost rugate sa consolideze masurile de securitate pentru zborurile catre Statele Unite, ca masura de "precautie". Este vorba despre "extinderea controalelor la obiecte" imbarcate in avioane, a precizat el.

In urma primelor declaratii care considera probabila teza atentatului, o serie de companii straine, inclusiv din Marea Britanie, si-au suspendat zborurile catre si dinspre Sharm el-Sheikh, iar Franta si Belgia si-au sfatuit cetatenii sa evite statiunea.

Aceasta drama risca sa dea o noua lovitura turismului Egiptului, o tara deja afectata de ani de instabilitate dupa inlaturarea de la putere a fostului presedinte Hosni Mubarak, in urma unei revolte populare, in 2011.