Ruperea unui baraj minier in statul Minas Gerais din sud-estul Braziliei a provocat joi seara moartea mai multor persoane, 17 victime fiind recuperate imediat si altele in decursul noptii. Autoritatile au refuzat deocamdata sa dea un bilant actualizat, precizand ca nu au fost informate toate familiile victimelor, insa au adaugat ca va creste, scrie AFP.

Baraj minie rupt in BraziliaFoto: Captura YouTube

"Joi seara, erau 17 morti insa au fost gasite si alte persoane decedate. Din cauza familiilor, care nu au fost puse toate la curent, nu vom da inca noul bilant. Trebuie sa asteptam putin", a declarat vineri pentru AFP Adao Severino Junior, comandantul popmpierilor din orasul Mariana.

"Exista 17 morti, mai mult de cincizeci de raniti. Numarul persoanelor disparute va depasi 40, insa aceast numar nu este inca oficial", a declarat joi seara acelasi comandant la telefon, dupa ce satul Bento Rodrigues a fost inundat pe trei sferturi de valul de noroi si deseuri miniere.

Un purtator de cuvant al Apararii Civile din statul Minas Gerais, sergentul Damaceno, a declarat vineri pentru AFP ca "operatiunile de cautare s-au desfasurat pe toata durata noptii" in conditii dificile din cauza noroiului si deseurilor si a deseurilor miniere dar si din lipsa alimentarii cu electricitate.

"Oficial dam inca doi morti si cinci raniti. Compania miniera Samarco (detinuta in mod egal de gigantul minier brazilian Vale si de compania australiana BHP Billiton - n.red.) a confirmat disparitia a 13 angajati", a aratat sergentul Damasco.

"In aceasta dimineata (vineri - n.red.), buldozerele lucrau la curatarea drumurilor blocate de namol si deseuri miniere pentru a permite trecerea vehiculelor de salvare. Elicopterele au reluat, de asemenea, survolul regiunii", a specificat acesta.

"Joi, 200 de persoane au participat la operatiunile de salvare, insa numarul lor va creste vineri", a adaugat oficialul.

Acesta a precizat ca 122 de case din localitatea Bento Rodrigues au fost inghitite de torentul de noroi si 150 de persoane au fost adapostite peste noaptea intr-o sala de sport din orasul colonial Mariana, cea mai apropiata localitate, aflata la circa douazeci de kilometri distanta.

"Din cei 620 de rezidenti, 450 au fost deja identificati", a adaugat el.

Case scufundate, unele pana aproape de acoperis, intr-un noroi gros rosu, case distruse, masini impotmolite: in imaginile din elicopter difuzate inainte de caderea noptii de televiziunea Globo s-au putut vedea scene devastatoare.

Barajul de la Fundao, unde lucrau 25 de persoane, tinea "namol toxic compus din deseuri minerale si se intindea pe suprafata echivalenta cu 10 stadioane de fotbal", a explicat presedintele sindicatului local al minerilor Ronaldo Bento.