Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat joi unele state membre din Europa de Est care refuza sa primeasca refugiati si le-a avertizat ca exista posibilitatea reducerii fondurilor pentru dezvoltare in viitor, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Jean-Claude JunckerFoto: Twitter

Ungaria, Cehia, Slovacia si Romania si-au exprimat opozitia fata de decizia din luna septembrie a Uniunii Europene potrivit careia fiecare tara membra trebui sa-si asume partea care ii revine din cei 120.000 de refugiati din Orientul Mijlociu.

Fara a identifica tinte potentiale, Juncker a apreciat ca "ar trebui sa ne intrebam daca nu poate fi oprita furnizarea de fonduri europene via bugetul european daca un stat membru nu se ridica la inaltimea responsabilitatilor sale", a declarat presedintele Comisiei Europene la o conferinta bancara organizata la Frankfurt. Juncker a apreciat ca unele state membre din Estul Europei au uitat ajutorul de care au beneficiat societatile lor dupa caderea comunismului.

Din totalul de 6.351 de refugiati pe care vrea sa ii aloce Comisia Europeana, Guvernul roman a decis preluarea prin relocare a unui numar de 1.705 refugiati din Italia si Grecia si 80 din afara Uniunii Europene, in total 1.785 de persoane.