Criza politica de la Chisinau - Liberal-democratii lui Strelet anunta ca nu vor participa la guvernare, comunistii se apropie de putere
Fostul premier a argumentat decizia partidului sau de a nu participa la guvernare, prin faptul ca Partidul Democrat ar fi acaparat institutiile statului si s-a opus reformelor. In conditiile in care PD a provocat deliberat aceasta criza politica, este pe deplin responsabil sa gaseasca solutiisi sa-ti asume guvernarea, a spus Valeriu Strelet.
Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Strelet a fost demis pe 29 octombrie prin motiune de cenzura, sustinuta de deputatii socialisti, comunisti si democrati.
Partidul Democrat a avut marti consultari cu Partidul Comunistilor (PCRM), formatiunea condusa de Marian Lupu.
In urma consultarilor, vicepresedintele PD, Andrian Candu, sef al legislativului de la Chisinau, a declarat ca formatiunea sa va fi gata sa se coalizeze inclusiv cu Partidul Comunistilor daca aceasta va aduce stabilitate Republicii Moldova si va asigura apropierea de UE.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
PCRM nu e pro-rus, are relatii foarte tensionate cu Partidul Socialist (pro-rus) condus de Igor Dodon.
Dar e si anti-unionist, liderul Vladimir Voronin, de etnie romana dar format in URSS, e un "moldovenist", in UE ar fi considerat un "suveranist".
Aceasta forma de national-comunism nu mai gaseste multa adeziune in societate, poate doar la o parte dintre cei in varsta si nostalgici dupa URSS.
Electoratul traditional comunist, heteroclit (pensionari, "moldovenisti", nostalgici ai URSS, minoritati rusofone) a fost fagocitat de social-democratii din PD (si ei un fel de suveranisti), de populistul Usatii si de socialistii pro-rusi.
De la peste 40% din voturi, pana la mijlocul anilor '2000, PCRM a ajuns la sub 10%, depasit de PD.
PCRM si PD vor fuziona, e doar o chestiune de timp si oportunitate, impreuna pot fi o stanga mai moderna de tip european, dar cu accent pe "statalism", "reunirea cu Transnistria" (nu cu Romania), "neutralitate" in relatiile cu UE si Rusia.
Daca PLDM refuza coalitia cu acesti "suveranisti", lor le ramane doar doua optiuni:
-guvern minoritar sustinut punctual de alte partide
-guvern majoritar sutinut de pro-europeni moderati (Leanca si alti dizidenti din PLDM) si de pro-unionisti (Partidul Liberal).
Dar Leanca vrea sa fie premier, iar Ghimpu vrea sa devina presedinte la anul, ambii vor pune aceste conditii.
Marele pericol e ca tot acest ansamblu politic sa fie dirijat din umbra de oligarhi precum Plahotniuc. Romania a fost la un pas sa pateasca la fel cu Geoana, SOV, Voiculescu/Grivco, dar DNA-ul si justitia au lovit puternic si pentru ei s-a terminat cu inchisoare si eliminarea din politica.
R.Moldova e departe de o justitie functionala, coruptia e omniprezenta, oligarhii par sa manipuleze liderii politici.