Cel putin 120.000 de sirieni au fost nevoiti sa se deplaseze pe teritoriul tarii lor de la sfarsitul lunii septembrie, cand au inceput bombardamentele initiate de Rusia, a anuntat astazi diplomatia americana, informeaza publicatia Le Figaro in editia online.

"De cand au inceput raidurile ruse in Siria, cel putin 120.000 de sirieni au fost stramutati, ceea ce este o consecinta a ofensivelor regimului, sprijinte de raidurile ruse in orasele Hama, Alep si Idleb", a declarat secretarul de stat adjunct al SUA pentru Orientul Apropiat, Anne Patterson, in fata comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor, anunta Mediafax.

Rusia a initiat pe 30 septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova sustine ca ataca exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Insa opozitia siriana sustinuta de Occident si Alianta Nord-Atlantica acuza Rusia ca bombardeaza pozitii insurgente.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.