Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost aspru criticat de opozitia de stanga si de organizatiile pentru drepturile omului, din cauza faptului ca l-a felicitat pe omologul sau rus Vladimir Putin, dupa victoria obtinuta in alegerile parlamentare de duminica, transmite AFP.

Sarkozy i-a adresat "cele mai sincere felicitari" liderului de la Kremlin, in ciuda faptului ca scrutinul fusese contestat atat de unele tari europene, cat si de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Deputatul socialist francez Francois Loncle crede ca prin acest gest, presedintele francez a dat dovada de mult cinism. "In contextul in care liderii din Germania, Spania, Marea Britanie si Statele Unite critica deschis modul in care s-au desfasurat alegerile din Rusia, Sarkozy nu face altceva decat sa ii adreseze felicitari calduroase", a declarat revoltat Loncle.

De aceiasi parere este si deputatul Noel Mamere, membru al partidului Verzilor, care a vorbit de "obscenitate politica".

Si organizatiile pentru drepturile omului si-au exprimat "dezamagirea" fata de gestul lui Nicolas Sarkozy. Presedintele Federatiei Internationale pentru Drepturile Omului, Patrick Baudouin, a declarat ca "reactia lui Sarkozy este scandaloasa si greu de inteles"."Cred ca este vorba de un exces de zel care dezonoareaza Franta", a precizat el.

In afara de Sarkozy, singurul lider occidental care l-a mai felicitat pe Putin a fost premierul Italiei, Romano Prodi. De asemenea, presedintele rus a primit felicitari si din partea Iranului.

Uniunea Europeana a anuntat marti ca regreta numeroasele acuzatii aduse Kremlinului privind restrictiile impuse mass-media, hartuirea partidelor de opozitie si a organizatiilor neguvernamentale inaintea si in ziua scrutinului electoral si a invitat Rusia sa dea explicatii pentru neregulile semnalate de observatori. De asemenea, UE a contestat si faptul ca procedurile din timpul campaniei electorale nu au respectat normele internationale si angajamentele asumate in mod voluntar de Moscova.