O judecatoare a prezidat o audiere la tribunal avand capul acoperit cu valul islamic, o premiera in istoria Turciei, tara care oficial este laica, anunta AFP, citand publicatia turca Sabah. Judecatoarea, al carei nume nu a fost facut public, a prezidat miercuri o audiere civila la Palatul Justitiei din Istanbul, avand capul acoperit. O fotografie realizata cu un telefon mobil a fost publicata de cotidianul turc Sabah.

Consiliul Superior al Judecatorilor si Procurorilor, organul de control al magistratilor din Turcia, a ridicat interdictia purtarii valului islamic de catre magistrati inaintea alegerilor legislative din 7 iunie.

Initiativa judecatoarei din Istanbul a starnit controverse pe retelele de socializare, multi comparand gestul ei cu "intrarea in vigoare a legii islamice".

Liderul Turciei din 2003 incoace, presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan este criticat frecvent pentru atitudinea sa autoritara si pro-islamica. In perioada in care Erdogan era prim ministru, Guvernul sau a autorizat purtarea valului islamic in universitati si in Parlament, in institutii publice si in licee, starnind critici in aceasta republica laica fondata in anul 1923. Interdictia purtarii valului islamic ramane in vigoare pentru femeile angajate in armata si in fortele de securitate turce.

Patridul lui Erdogan a castigat saptamana trecuta majoritatea absoluta in Parlament.