Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca raportul american privind programul nuclear iranian reprezinta o "mare victorie" pentru Teheran si o "lovitura fatal" pentru cei care au starnit teama si anxietate in lume, timp de mai multi ani, cu minciuni si amenintari nefondate, relateaza BBC News. Liderul de la Teheran a facut aceste declaratii in contextul in care raportul serviciilor americane de informatii contrazice acuzatiile administratiei Bush referitoare la destinatia militara a programului iranian de inbogatire a uraniului.

"Documentul este o victorie pentru natiunea iraniana impotriva tuturor puterilor internationale", a spus Ahmadinejad, intr-un discurs televizat. El a adaugat ca Iranul nu va face niciun pas inapoi, in programul sau nuclear.

Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), Mohamed El Baradei, a declarat ca raportul american aduce o ''usurare'' pentru forul nuclear al ONU si ofera Iranului o sansa de a solutiona criza legata de activitatile sale nucleare. El Baradei a explicat reporterilor din capitala Braziliei ca documentul, conform caruia Iranul a pus capat programului de inarmare nucleara in 2003, este in concordanta cu rezultatul investigatiei conduse de AIEA.

State occidentale acuza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica, insa Teheranul sustine ca activitatile sale de imbogatire a uraniului, incepute in primavara anului 2005, la Natanz, au obiectivul exclusiv civil de a produce electricitate.