Un tribunal din Franta a dispus luni ca statul sa amelioreze conditiile din tabara de migranti de la Calais, cunoscuta sub numele de "Noua jungla", dupa ce organizatii non-guvernamentale au solicitat masuri imediate in contextul unor "incalcari grave ale drepturilor omului", relateaza Mediafax citand AFP.

Tribunalul din Lille a cerut departamentului Pas-de-Calais si orasului Calais sa instaleze alte 10 rezervoare de apa - cu cinci robinete fiecare, 50 de latrine si "unul sau mai multe puncte de acces" catre servicii de urgenta, in tabara suprapopulata de migranti, in care 6.000 de persoane stau in prezent in frig.

Doctori din cadrul organizatiei Catholic Relief Services (CRS) si alte asociatii au cerut instantei sa "puna capat incalcarilor grave ale drepturilor omului" ale migrantilor care traiesc in tabara si al caror numar aproape ca s-a dublat de la sfarsitul lui septembrie.

In afara de noile instalatii sanitare, tribunalul administrativ a cerut stabilirea unor zone de colectare a gunoiului si curatarea generala a taberei. Tribunalul a dat termen de opt zile pentru implementarea noilor masuri si a stabilit o amenda de 100 de euro pentru fiecare zi de intarziere.

Prefectura din Pas-de-Calais este obligata, de asemenea, sa inceapa in urmatoarele 48 de ore sa ii identifice pe minorii neinsotiti care se afla in pericol si sa initieze un proces de plasare.

Prefectura a anuntat intr-un comunicat ca va implementa masurile in timpul prevazut.

Alte cereri elaborate de ONG-uri - precum utilizarea caselor nelocuite pentru adapostirea migrantilor si oferirea a doua mese pe zi tuturor celor 6.000 de persoane, fata de 2.500 de mese o data pe zi - nu au fost aprobate de instanta de judecata.

Mministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a solicitat luna trecuta consolidarea securitatii si amplasarea de corturi incalzite pentru a adaposti femeile si copiii, in contextul in care iarna se apropie.