Ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve si omologul sau britanic Theresa May au semnat luni seara la Londra un acord de intarire a cooperarii politiilor din cele doua tari in anihilarea filierelor de calauze, potrivit AFP si Agerpres.

"Este un acord ce intareste cooperarea dintre serviciile noastre de politie, serviciile noastre de informatii, cooperarea judiciara intre tarile noastre in lupta impotriva imigratiei clandestine si retelelor de calauze", a explicat Cazeneuve luni, intr-o conferinta de presa dupa un dineu cu dna May, noteaza AFP.

Noi trebuie "sa anihilam aceste filiere de ambele parti" ale Canalului Manecii, a asigurat el, reamintind ca 26 dintre filiere au fost anihilate la Calais de la inceputul anului, fata de 14 in 2014.

In acest context, numarul de politisti britanici la Calais va fi crescut, a mai declarat Cazeneuve, fara a oferi cifre exacte.

La sfarsitul lunii august, Ministerul britanic de Interne a anuntat deja ca politisti britanici vor fi desfasurati la Calais intr-un nou centru de comanda, pentru a-i ajuta pe omologii lor francezi in lupta impotriva bandelor de calauze.

"Incepand cu 25 octombrie, autoritatile britanice ne-au indicat ca niciun migrant nu a trecut in Anglia", a salutat ministrul francez.

In paralel, plecari voluntare ale migrantilor din "jungla" de la Calais - unde sunt prezenti circa 6.000 de migranti in conditii precare - sunt organizate de mai multe zile, mai noteaza France Presse.

O astfel de plecare a aproximativ 300 de persoane care "renunta la proiectul lor de a migra spre Marea Britanie" va avea loc marti dimineata, a anuntat luni prefectura departamentului Pas-de-Calais.