Partidul la putere in Azerbaidjan a castigat mai mult de jumatate din numarul de locuri in parlament, potrivit rezultatelor definitive publicate luni de comisia electorala in ziua urmatoare alegerilor parlamentare disputate, informeaza AFP si Agerpres.

Partidul Yeni (Noul Azerbaidjan) a obtinut 71 de locuri din cele 125 ale parlamentului, consolidand astfel controlul absolut al presedintelui Ilham Aliev, care conduce de doisprezece ani aceasta fosta republica sovietica din Caucaz bogata in hidrocarburi.

Prezenta la vot in alegerile parlamentare care au avut loc duminica a fost de 55,7%, a declarat presedintele comisiei electorale, Mazakhir Panakov, intr-o conferinta de presa luni.

Principalele partide de opozitie, Consiliul National al Fortelor Democratice (CNFD), Musavat si Partidul Democrat din Azerbaidjan, au denuntat alegerile "complet falsificate".

"Aceasta este o uzurpare flagranta a puterii", a declarat intr-un comunicat CNFD, acuzandu-l pe presedintele azer ca "a furat inca o data puterea din mainile poporului".

Victoria lui Aliev a fost inevitabila "in absenta unor candidati puternici ai opozitiei si pe fondul unor fraude masive", a declarat pentru France Presse liderul partidului Musavat, Issa Gambar.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) nu a putut trimite observatori la aceste alegeri din cauza "restrictiilor" impuse de autoritatile azere si a condamnat "represiunea impotriva vocilor critice si independente".

Statele Unite s-au bazat pe acest argument pentru a scrie intr-un comunicat ca le este "imposibil sa spuna daca Azerbaidjanul a facut progrese" in ceea ce priveste "libertatile fundamentale".

"Inca mai avem temeri legate de mediul politic restrictiv in Azerbaidjan si indemnam guvernul sa respecte libertatile de intrunire si de asociere si vocile independente, mai ales cele ale mass-media", a condamnat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

In total, 5,9 milioane de azeri au fost chemati la urne.