Cu o luna inaintea conferintei mondiale asupra climatului desfasurate la Paris (COP21), meteorologul sef al televiziunii publice franceze a fost concediat dupa ce a publicat o carte in care contrazice opinia generala privind schimbarile climatice, scrie AFP.

Phillipe Verdier, prezentandu-si carteaFoto: Captura YouTube

Phillipe Verdier, sef al serviciului de meteorologie al grupului France Television si prezentator meteo al postului France 2, a anuntat ca a primit o scrisoare in care este informat cu privire la concedierea sa. Informatia a fost confirmata pentru AFP de o sursa din France Television.

Intr-o scrta inregistrare video postata pe internet duminica, Verdier sustine ca “a fost scos de pe post” de catre France 2 dupa apariti cartii sake "Climat Investigation”.

“In aceasta dimineata (duminica - n.red.), am primit aceasta scrisoare. Sm decis sa o deschid in fata voastra ca sa stiti ca se adreseaza fiecaruia, in numele libertatii de expresie si a dreptului la informare, arata Verdier in video. Acesta deschide plicul, citeste scrisoarea - fara a arata continutul - si se uita la spectatori fara sa spuna un cuvant.

Pe contul de Twitter al lui Verdier, fata sa este acum acoperita cu fraza "concediat de France Televisions".

Coducerea grupului public nu a dorit sa comenteze. In regulamentul deontoloc al grupului de televiziune exista o prevedere care spune ca "nu este permisa folosirea statutului profesional, sustinut de imaginea companiei, pentru a avansa opinii personale".

Publicarea cartii a fost programata intr-un moment extrem de sensibil, Parisul pregatindu-se sa gazduiasca in decembrie o conferinta ONU cruciala pe tema schimbarilor climatice.

Potrivit meteorologului francez, expertii de top din domeniu, care se bazeaza adesea pe finantare de la stat, sunt "manipulati si politizati".

Verdier contesta in mod special activitatea Intergovernmental Panel on Climate Change, sau IPCC, spunand ca au "sters in mod ostentativ" date impotriva concluziile lor generale, si care puneau la indoiala acuratetea modelelor climatice realizate de ei.

IPCC sustine ca temperaturile ar putea creste cu pana la 4,8 grade Celsius in cazul in care nu se iau masuri pentru reducerea emisiilor de carbon.