Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, obtine majoritatea in urma alegerilor legislative de duminica, avand 51,9% din voturi dupa numararea a aproape doua treimi din sufragii, relateaza Reuters, citata de Mediafax.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Potrivit televiziunii publice TRT, dupa numararea a aproape doua treimi din voturi, AKP a obtinut 51,9% din sufragii, iar principalul partid de opozitie, Partidul Poporului Republican (CHP, de centru-stanga), a obtinut 22,5 procente.

Potrivit rezultatelor partiale, Partidul Poporului Democrat (HDP, pro-kurd) si Partidul Miscarii Nationale (MHP, de extrema-dreapta) ar urma sa depaseasca pragul electoral de 10% pentru a intra in Parlament. Astfel, MHP ar fi obtinut 11,4% din voturi si HDP 10,5 procente.

Rezultatele s-ar putea schimba semnificativ insa, dupa finalizarea numaratorii in unele dintre marile orase.

Cetatenii turci au votat duminica in cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an, pe fondul deteriorarii securitatii, dupa ce la alegerile parlamentare precedente, din iunie, AKP nu a reusit sa obtina majoritatea mandatelor, pentru prima data de la sosirea sa la putere in 2002.

Dupa scurte negocieri pentru formarea unei coalitii, presedintele Recep Tayyip Erdogan, un fondator al partidului AKP provenit din miscarea islamista, a convocat noi alegeri, in speranta ca isi va consolida controlul asupra tarii.