Avioane F-16 ale fortelor aeriene turce au efectuat sambata raiduri asupra pozitiilor gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria, fiind pentru prima data cand armata turca lanseaza o astfel de operatiune asupra unor tinte din Siria, miscare ce survine cu numai o zi inaintea unui foarte important scrutin legislativ, relateaza ziarul Hurriyet si agentia Reuters, care citeaza la randul sau un oficial turc neprecizat, transmite Agerpres.

Conform acestor surse, actiunea armatei turce s-a limitat la atacuri aeriene si nu a fost insotita de vreo operatiune terestra.

In ultimele luni Turcia s-a aratat tot mai hotarata sa joace un rol activ in lupta impotriva gruparii Statul Islamic, punandu-si mai multe baze aeriene la dispozitia coalitiei antijihadiste conduse de SUA. Insa pe teren actiunile armatei turce au vizat pana in prezent numai vechiul inamic al Turciei care ii ameninta integritatea teritoriala, respectiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Statul Islamic controleaza teritorii vaste in Siria si Irak si acestei grupari ii sunt atribuite recentele atentate de la Ankara, soldate cu peste 100 de morti, guvernul turc fiind acuzat ulterior ca nu a reusit sa previna aceste actiuni teroriste.

Raidurile aeriene turce in Siria - deocamdata neconfirmate public de autoritati - survin in ziua ce precede alegerile legislative anticipate a caror convocare a fost impusa de esecul constituirii unei coalitii dupa scrutinul de pe 7 iunie. Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP) al presedintelui Recep Tayyip Erdogan a pierdut atunci majoritatea parlamentara pe care a detinut-o continuu incepand din anul 2002.