Premierul Greciei Alexis Tsipras a acuzat, vineri, liderii europeni ca nu intervin in gestionarea crizei refugiatilor si varsa ”lacrimi de crocodil”, in timp ce barcile migrantilor se scufunda in mare si mortii sunt adusi de valuri pe tarmurile grecesti, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Circa 600 de refugiati au fost salvati de catre paza de coasta, doar in ultimele 24 de ore, din Marea Egee, in timp ce alte cateva mii au reusit sa ajunga in siguranta pe insulele grecesti.

Aproape 50 de oameni, cei mai multi dintre ei copii, si-au pierdut viata in apele marii Egee, doar in ultimele trei zile. In vreme ce, in Spania, paza de coasta a recuperat patru cadavre din Marea Mediterana, iar alti 35 de refugiati au disparut, dupa ce o barca care incerca sa ajunga pe coasta spaniola s-a scufundat.

In acest context, premierul Alexis Tsipras a acuzat Europa ca nu este in stare sa-si protejeze propriile valori umanitare, asigurand o alternativa sigura refugiatilor pentru a tranversa marea.

Vreau sa-mi exprim durerea sfasietoare pentru zecile de morti si pentru tragedia umana care are loc in marile noastre. Valurile Marii Egee aduc la mal nu doar refugiati morti, copii morti, dar aduc si moartea civilizatiei europene”, a sustinut Tsipras, vineri, intr-un discurs in fata parlamentului national, potrivit The Guardian.

Tsipras a acuzat tarile occidentale ca varsa ”lacrimi de crocodil” in fata tragediei copiilor inecati in Marea Egee, insa nu fac nimic pentru a-i ajuta pe cei care incearca periculoasa calatorie pe barcile traficantilor.

Premierul grec a sustinut ca interventia militara a occidentalilor din Orientul Mijlociu a cauzat actuala criza a refugiatilor. Insa, occidentalii nu au fost motivati de apararea democratiei, ci, mai degraba, si-au urmarit propriile interese geopolitice.

Si acum, cei care au semanat vant, culeg furtuna, iar aceasta afecteaza in special tarile care primes refugiati. Imi este rusine de incapacitatea Europei de a raspunde eficient in fata dramei umane, dar si de nivelul la care au ajuns dezbaterile, acum fiecare incearca sa arunce responsabilitate catre altcineva”, a concluzionat Tsipras.

Grecia a devenit principalul punct de intrare in Europa pentru refugiatii care fug de razboiul din Orientul Mijlociu, dar si de saracia din Afganistan sau din Africa, dupa ce o ruta maritima alternativa din Libia in Italia a devenit mult prea periculoasa. Aproape un milion de migranti, dintre care majoritatea sunt sirieni si afgani, au ajuns pe coastele grecesti de la inceputul anului.