Presedintele american George Bush, urmeaza sa mearga in Orientul Mijlociu in luna ianuarie, pentru a confirma astfel angajamentul sau personal in cadrul noului proces de pace israeliano - palestinian, lansat la Annapolis in SUA. George Bush este asteptat in Israel la 9 ianuarie.

BBC News comenteaza ca anuntul de la Casa Alba a venit si pe fondul ingrijorarilor aparute in Israel dupa ce serviciile secrete americane au dezvaluit, marti, o schimbare de optica in privinta Iranului. Evaluarea a fost considerata o surpriza, datorită pasajelor care contineau concluzia că Iranul şi-a oprit programul militar nuclear în 2003. In plus serviciile secrete recunosc in accelasi raport, potrivit Reuters, ca nu stiu daca Iranul intentionează in acest moment sa dezvolte arme nucleare.

Evaluarea nu a picat bine pentru administratia Bush, care face eforturi sa convinga comunitatea internationala, si in special membrii Consiliului de Securitate, in privinta unor noi sanctiuni ONU, care să convinga Iranul sa opreasca programul de imbogatire a uraniului.De asemenea raportul serviciilor secrete risca sa creeze disensiuni cu Israelul care se simte direct amenintat de Iran, iar George Bush vrea sa-i asigure pe israelieni ca aceasta evaluare nu este un argument pentru administratia sa.