Ultimul detinut britanic din inchisoarea militara de la Guantanamo Bay, Shaker Aamer, a fost eliberat, dupa o perioada de 13 ani, fiind trimis in Marea Britanie, informeaza BBC News online, citat de Mediafax.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a precizat, vineri, ca Shaker Aamer a parasit baza militara din SUA si, potrivit BBC, ar fi in drum spre Marea Britanie. Barbatul, in varsta de 46 de ani, de nationalitate saudita, a fost detinut in inchisoarea din Cuba din 2002, dar nu a fost niciodata condamnat sau chemat in instanta.

Shaker Aamer, care are patru copii, are permisiunea de a locui pe o perioada nedeterminata in Marea Britanie intrucat sotia sa este cetatean britanic. El a fost retinut in Afganistan in 2001.

Autoritatile americane l-au acuzat ca ar fi condus o factiune a miscarii radicale Taliban si ca l-ar fi intalnit pe fostul lider al organizatiei teroriste Al-Qaida, Osama Bin Laden. Dar Aamer a sustinut ca se afla in Afganistan cu familia pentru activitati caritabile.

Kate Allen, directorul filialei britanice a organizatiei Amnesty International, a declarat ca dupa "atatea turnuri" nu va crede ca Aamer este liber "pana cand avionul sau nu va atinge solul britanic".

Presedintele american, Barack Obama, a promis ca va inchide inchisoarea militara din Cuba, insa aceasta idee a intampinat opozitii in Congres si a fost respinsa de tari care ezita sa ii primeasca pe detinutii suspectati de terorism.