Siria ataca joi pozitia ministrului de externe al Arabiei Saudite intr-un raspuns acid, criticand argumentele acestuia privind participarea Iranului la tratative in razboiul sirian, o implicare "sinistra" pentru diplomatia tintita sa puna capat unui conflict ce dureaza de 4 ani si jumatate, scrie New York Times.

Tratativele purtate la Viena au atras atentia intregii lumi datorita Iranului, aliatul regional al presedintelui sirian, Bashar al-Assad, ce a acceptat invitatia de a lua parte la negocieri, dupa ce SUA a renuntat la opozitia sa vehementa cu privire la implicarea Iranului in dezbateri.

Sauditii au fost de acord cu participarea Iranului insa au exprimat suspiciuni serioase fata de iranieni, rivalii lor regionali. Ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir, a declarat in fata reporterilor miercuri urmatoarele: "daca sunt seriosi, vom sti, iar daca nu sunt, vom sti de asemenea si vom inceta sa ne mai pierdem timpul cu ei."

Intrebarea care va fi rolul jucat de presedintele Assad dupa ce se va ajunge la un acord de incheiere a razboiului este punctul central al tratativelor - tratative ce au inceput joi si va implica delegatii din aproximativ 20 de tari, inclusiv Rusia, Iran, SUA si Arabia Saudita. Sauditii au insistat ca Assad sa renunte la putere.

Guvernul lui Bashar al-Assad nu a fost inca invitat la negocieri, insa a reactionat furios la replicile date de ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir.

Ministrul de informatii sirian, Omran al-Zoubi, a fost citat de agentia oficiala de presa spunand ca Abel al-Jubeir, "ce nu are nicio idee despre cum functioneaza politica si diplomatia, ar trebui sa isi tina gura inchisa si sa isi tina tara inafara chestiunilor ce nu ii privesc."