Marea Britanie se confrunta cu o amenintare fara precedent din partea jihadistilor din Marea Britanie racolati de organizatiile teroriste Stat Islamic si Al-Qaida, avertizeaza seful MI5, Andrew Parker, citat de The Telegraph. Potrivit directorului general al agentiei de securitate britanice, teroristii islamici planifica atacuri in masa pe teritoriul tarii.

Gruparea Statul Islamic Foto: Captura YouTube

Andrew Parker precizeaza ca numarul amenintarilor din partea teroristilor din tara care vor sa lupte pentru miscarea militanta a crescut nu par sa se atenueze.

Totodata, Parker a recunoscut public ca MI5 a fost nevoita sa efectueze atacuri computerizate de tip hacking impotriva retelelor teroristilor pentru a le accesa comunicatiile.

In cadrul unei conferinte anuale pe tema securitatii si apararii, seful MI5 a aratat ca acesta este cel mai ridicat nivel al amenintarii pe care l-a intalnit de-a lungul celor 32 de ani de cariera.

In ultimele 12 luni, agentia sa a dejucat 6 planuri teroriste in Marea Britanie si 7 in afara tarii.

Parker a mai aratat ca 4/5 din resursele umane ale agentiei au fost directionate catre impiedicarea atacurilor teroriste, o proportie mare a acestora fiind legate de Siria si Statul Islamic din Irak si Levant.

Potrivit sefului MI5, "peste 750 de extremisti din aceasta tara au calatorit in Siria, iar trendul ascendent al amenintarii nu da semne sa se schimbe".

"Vedem comploturi impotriva Marii Britanii organizate de teroristi din Siria; facilitate prin contactele cu teroristi dn Siria; si inspirate online de exploatarea sofistica a tehnologiei de catre Statul Islamic", a mai declarat oficialul englez.

Parker a mai aratat ca britanicii sunt radicalizati online cu rapiditate si apoi incurajati sa efectueze atacuri care nu necesita tehnologii avnsate dar care sunt mortale.

"Mai mult de atat, intr-o serie de aracuri in Europa si in alte parti, am vazut anul acesta mai multa ambitie pentru provocarea de victime in masa", arata seful MI5.