Patru persoane au fost linsate joi de multime in Bangui, capitala Republicii Centrafricane, au declarat martori pentru Reuters. Crimele vin pe fondul violentelor religioase in crestere care ar putea ameninta alegerile din decembrie.

Bilantul mortilor a ajuns la 11 saptamana aceasta, printre victime numarandu-se si 3 negociatori seniori din partea aliantei musulmane Seleka, veniti in vizita in capitala pentru discutii menite sa incheie conflictul vechi de 2 ani.

Intensificarea violentelor ar putea strica planurile de a organiza anul acesta alegerile indelung amanate, fosta putere coloniala Franta si alte tari occidentale facand presiuni pentru incheierea perioadei de tranzitie. Comisia electorala a stabilit ziua de 13 decembrie (miercuri) ca data atat pentru alegerile prezidentiale cat si pentru parlamentare.

Potrivit martorilor, trei musulmani au fost atacati joi dimineata in timp ce paraseau singura enclava musulmana a orasului, PK5, intrand in Districtul 6 crestin.

Doi dintre ei au fost ucisi imediat iar corpurile lor au fost transate in bucati mici, spun martorii. Al treilea barbat a scapat initial, insa a fost lapidat de multime, iar corpul sau a fost lasat langa o biserica, au povestit martorii.

"Am fost socata de ce am vazut. Pana si copiii aruncau cu pietre in babatul care gemea si pleda pentru mila inainte de moarte", a declarat o femeie din Districtul 6.

Linsarea a fost urmata de represalii. Un crestin a fost ucis in cursul diminetii in timp ce intra in PK5, potrivit locuitorilor din zona si membrilor familiei.

Rebelii Seleka, majoritar musulmani, au preluat puterea in natiunea majoritar crestina in urma unei lovituri de stat efectuate in 2013, determinand represalii letale din partea militiilor crestine cunoscute sub numele de anti-balaka.

Crestinii si musulmanii din intreaga tara s-au divizat de atunci in comunitati segregate. Zeci de mii de musulmani au fugit catre extrema nordica a tarii, creand o partitie de facto.

In pofida prezentei a mii de militari ONU din trupele de mentinere a pacii (MINUSCA), violentele s-au intensificat din nou in Bangui in ultimele saptamani, fiind declansate de uciderea unui barbat musulman. Peste 80 de persoane au murit pana acum.

Sute de protestatari au blocat joi un drum principal din capitala, denuntand violentele, iar mai multi rezidenti ai cartierelor crestine si-au parasit casele de teama represaliilor.

Purtatorul de cuvant al ONU Stephane Dujarric a declarat saptamana aceasta ca 5 membri ai personalului au fost atacati in casele lor, o persoana fiind ranita.

"Facem apel la retinere pentru a ne asigura ca nefericitele evenimente recente nu vor provoca drame mai mari", a declarat saptamana aceasta reprezentantul special al ONU Parfait Onanga-Anyanga.