Directoarea unei biblioteci ucrainene din Moscova a fost arestata joi, sub acuzatia ca ar fi "promovat idealuri extremiste", in contextul tensiunilor dintre cele doua tari. Comitetul rus de ancheta, care se ocupa de cazuri penale majore in Rusia, sustine ca Natalia Charina "a difuzat, din 2011, in randul cititorilor, carti ale lui Dmytro Kortchinsky, considerate de justitia rusa ca avand continut extremist si interzise in Rusia", potrivit AFP.

Dmytro Kortchinsky este considerat un personaj controversat in Rusia. El a luat parte la fondarea grupului ultranationalist UNA-UNSO in Ucraina, inainte de a crea un alt grup radical numit Bratstvo (Fratia). El a participat, impreuna cu suporterii sai, la asa-numitele demonstratii de pe "Maidan" din iarna anului 2014, de la Kiev, care au grabit inlaturarea presedintelui pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Dupa evenimentele de pe Maidan, el a parasit pentru scurt timp Ucraina, revenind apoi pentru a lupta alaturi de fortele Kievului in estul separatist.

Natalia Charina, in varsta de 58 de ani, este acuzata de "instigare la ura rasiala" si "atentat la demnitatea umana", au anuntat anchetatorii, ea riscand pana la 5 ani de inchioare.

De asemenea, anchetatorii rusi au perchezitionat biblioteca pe care aceasta o conducea si au confiscat carti de "propaganda anti-rusa".

Ministerul ucrainean de Externe a reactionat, aratand ca nu este prima data cand autoritatile ruse pun presiune pe activitatea acestei biblioteci, care a mai fost perchezitionata si in cazul careia au mai existat acuzatii de distribuire de literatura extremista si in 2010 si 2011.

De asemenea, ministrul ucrainean de Externe a facut un apel catre autoritatile ruse sa opreasca presiunile asupra activitatii bibliotecii, care reprezinta "un centru cultural pentru comunitatea ucraineana de cateva mii de oameni".