China a anuntat oficial joi sfarsitul politicii unicului copil si va permite tuturor cuplurilor sa aiba doi copii, potrivit unui comunicat al Partidului Comunist publicat de agentia oficiala China Noua si citat de AFP.

ChinaFoto: Constantin Barbu / HotNews

Aceasta decizie, de o importanta istorica, vine dupa relaxarea, in urma cu doi ani - cand Beijingul a permis chinezilor sa aiba doi copii daca unul dintre cei doi copii era el insusti copil unic - este destinata corectarii dezechilibrului ingrijorator dintre femei si barbati (116/100) si sa contracareze imbatranirea populatiei.

Decizia a fost luata in a cincea plenara a comitetului central al Partidului Comunist chinez, care s-a incheiat joi, dupa o reuniune de patru zile destinata aprobarii planului cincinal (2016-2020).

Ultima relaxare a acestei politici, de la finele anului 2013, a avut un efect limitat: nu a fost aplicata peste tot si multe cupluri, din motive financiare, nu doreau decat un singur copil.

Cvasi-totalitatea celor 55 de minoritati etnice din tara nu sunt supuse politicii de limitare a naterilor iar chinezii din zona rurala putea avea deja doi copii daca primul era o fata.

Reuniti de luni in cel mai mare secret, plenara a adoptat obiectivul unei cresteri economice "mediu-mare" pentru 2016 si anii urmatori, fara a oferi vreo cifra exacta.