Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy se afla, joi, intr-o vizita la Moscova, el afirmand, intr-un discurs sustinut la Institutul pentru Relatii Internationale din capitala Rusiei, ca Occidentul nu trebuie sa izoleze Rusia si ar trebui sa faca o alegere in directia apropierii si dialogului cu Moscova, scrie agentia TASS.

Nicolas Sarkozy Foto: Hotnews

Sarkozy a mai afirmat, in discursul sau, ca provocarea in aceasta relatie este discutarea "responsabilitatii fiecaruia". "De fiecare data cand exista o neintelegere, putem trai in confruntare sau in dialog, in instrainare sau in apropiere", spune Nicola Sarkozy.

Liderul francez a optat pentru "apropiere si dialog", subliniind ca "Rusia si Franta trebuie sa lucreze impreuna". "Nu trebuie sub nicio forma sa acceptam un nou Razboi rece, ar fi o infrangere si pentru noi. Izolarea Rusiei nu are sens, cred asta cu tarie", a adaugat Sarkozy.

Vizita lui Nicolas Sarkozy la Moscova a fost anuntata in urma cu zece zile si include si o intalnire cu Vladimir Putin. Fost presedinte al Frantei, Sarkozy este in prezent liderul opozitiei franceze.

Intalnirea celor doi are loc pe fondul campaniei de bombardamente lansate de Rusia in Siria si criticata de Franta si Stalele Unite.

Fostul lider francez este insotit la Moscova de o delegatie formata din membri ai partidului sau, printre care si unii dintre fostii sai ministri: senatorul Gerard Longuet, fost ministru al Apararii, si europarlamentarul Rachida Dati, fost ministru al Justitiei.

Nicolas Sarkozy a criticat in mod repetat, in ultimele luni, politica ferma a lui Francois Hollande si a occidentalilor fata de Moscova, inclusiv in problema Ucrainei, fostul presedinte al Frantei invocand "o eroare grava care poate crea conditiile unui nou razboi rece cu Rusia".