Austria a anuntat masuri de securitate la frontiera cu Slovenia, care pot presupune construirea unui gard care ar fi o premiera in spatiul Schengen, pentru a controla fluxul de migranti care provoaca tensiuni intre tarile din UE.

Daca pentru ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, membru al Partidului Conservator, construirea unei "bariere" la frontiera face parte in mod "natural" din arsenalul avut in vedere de guvern, cancelarul social democrat Werner Faymann a preferat sa foloseasca termenul de "securitate tehnica", scrie AFP.

Intr-o convorbire telefonica cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Faymann a fost de acord ca "bariere nu isi au locul lor in Europa", fara a specifica intentiile executivului de la Viena.

Doamna Mikl-Leitner si-a explicat dorinta de a opri migrantii printr-un gard care ar fi o premiera in spatiul Schengen de libera circulatie. Este vorba, a spus ea, de o masura pentru a asigura "intrarea ordonata, controlata in tara noastra, si nu de a inchide granita" dintre doua dintre principalele tari de tranzit spre nordul Europei.

Ljubljana a vorbit de "un gard de mica inaltime, o bariera pentru a reglementa fluxul de migranti" si pentru a evita trecerea pe campuri.

Slovenia a anuntat miercuri ca este pregatita sa-si intensifice controalele frontaliere si chiar sa construiasca un gard la granita daca va constata ca Uniunea Europeana si tarile din Balcani nu reusesc sa-si respecte promisiunea de a controla mai bine afluxul de migranti, a declarat miercuri premierul sloven Miro Cerar.

Aproximativ 85.000 de imigranti extracomunitari au patruns in Slovenia in ultimele zece zile, dupa ce Ungaria a inchis frontiera cu Croatia.

Seful executivului sloven a afirmat ca tara sa va astepta sa vada daca statele UE si din Balcani isi vor respecta angajamentele facute duminica la Bruxelles. 11 tari ale Uniunii Europene si trei tari non-UE au stabilit duminica sa construiasca centre de primire a imigrantilor in regiunea balcanica. De asemenea, au decis trimiterea a 400 de agenti de frontiera pentru ajutarea Sloveniei.

Zeci de mii de persoane, majoritatea refugiati veniti din zone de razboi din Orientul Mijlociu, folosesc "ruta balcanica" pentru a ajunge in Germania si in alte state vest-europene.

Dupa ce Ungaria si-a inchis, pe 16 octombrie, granita cu Croatia, Slovenia a inregistrat aproape 90.000 de migranti.