Cel putin 35 de sirieni, pacienti si personal medical, au fost ucisi si 72 raniti in cursul unei "recente si semnificative cresteri" a numarului loviturilor aeriene asupra spitalelor din Siria, a anuntat joi organizatia Medici fara Frontiere (MfF), relateaza AFP, citata de Agerpres.

Cresterea numarului loviturilor aeriene, pentru care organizatia nu a identificat o cauza, a inceput la sfarsitul lui septembrie si a facut sa fie lovite in total 12 spitale in provinciile Idleb, Alep si Hama, dintre care sase sunt sustinute de MfF.

"In total, sase spitale au fost constranse sa-si inceteze activitatile... si patru ambulante au fost distruse. (...) Accesul la servicii de urgenta, de maternitate, de pediatrie si de ingrijire primara raman grav compromise in aceste zone", precizeaza MfF.

Potrivit comunicatului organizatiei, "zeci de mii de persoane au fost fortate sa-si paraseasca domiciliile" din cauza atacurilor.

"Dupa peste patru ani de razboi, raman siderat sa vad in ce masura dreptul international umanitar poate fi atat de usor desconsiderat de diferitele parti implicate in conflict", a afirmat Sylvain Groulx, seful misiunii MfF in Siria.

Conflictul din Siria declansat in martie 2011 s-a soldat deja cu peste 250.000 de morti, 6,5 milioane de stramutati in interiorul tarii si 4,2 milioane de refugiati peste hotare.