Noua tari din Europa Centrala si de Est vor solicita o prezenta sportia a NATO in regiune, ca raspuns la "provocarile de securitate provenite din est si sud", la summitul de la Bucuresti din 4 noiembrie, informeaza AFP. In schimb, oficiali germani citati de Wall Street Journal le-au transmis oficialilor aliati din NATO ca nu vor sa tensioneze relatiile cu Rusia prin amplasarea de baze permanente nato in est, mai ales acum cind armistitiul din estul Ucrainei pare sa fie respectat. Polonia si Tarile Baltice insa preseaza pentru baze militare permanente.

Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow, va reprezenta Alinata la acest summit regional, prezidat de sefii statului roman si polon, Klaus Iohannis si Andrzej Duda.

In cadrul acestei reuniuni, participantii au convenit sa lanseze un mesaj comun, subliniind importanta unei adaptari strategice a NATO pentru situatia de securitate actuala.

Tarile reprezentante vor reitera, de asemenea, hotararea de a-si dubla eforturile pentru consolidarea granitei de est a NATO si a Uniunii Europene.

Conform Wall Street Journal, statele membre vor discuta cresterea numarului de trupe stationate de-a lungul frontierei ruse si punerea lor sub comanda formala a Aliantei, dar Germania nu ar fi de acord cu acest pas "pentru a nu provoca" Rusia.

Reuniunea de la Bucuresti va reuni presedintii Bulgariei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Romaniei si Slovaciei, precum si presedintele Camerei Deputatilor din Cehia.