Distribuirea unor pliante anti-imigranti in comuna franceza Varennes-sur-Allier, unde 150 de persoane s-au instalat saptamana trecuta intr-o veche baza militara, a generat dechiderea unei anchete, a anuntat miercuri parchetul din localitatea Cusset, citat de publicatia Le Figaro, transmite Mediafax.

"Comentariile sunt in mod clar rautacioase (...)", a declarat procurorul comunei Cusset, din departamentul Allier.

"In mare, "musulmanii clandestini" sunt asociati in special cu violatorii si raufacatorii de tot felul (...) Pliantul face apel la nivel global la o forma de "principiu de precautie" si la refuzul instalarii centrelor (n.r. de primire a imigrantilor) la Varennes-sur-Allier", a continuat magistratul.

Ancheta a fost incredintata Jandarmeriei.

Pliantul a fost distribuit duminica comerciantilor din piata comunei, prin intermediul mai multor persoane. Un document care prezinta multe similaritati cu acesta se afla publicat pe site-ul asociatiei anti-islam "Rezistenta republicana", care a transmis ca l-a "refacut" dupa ce l-a primit duminica.

"Ne-a fost trimis spre informare. Noi l-am modificat. Acest lucru ne-a dat idei sa facem alte pliante, dar nu noi suntem cei care l-au creat", a declarat Christine Tasin, presedintele organizatiei.

"Este cumva rautacios sa spui: "Atentie! Ar trebui sa existe in Franta un principiu de precautie" fata de imigranti?", a adaugat sambata presedintele Rezistentei republicane, care face apel la o "intrunire apolitica" impotriva "invaziei migratorii din Allier".

Vinerea trecuta, aproximativ 150 de imigranti au fost instalati de autoritati intr-o veche baza aeriana, dupa ce au fost evacuati dintr-un liceu dezafectat din Paris, unde traiau in conditii insalubre.