Politia turca a preluat miercuri controlul asupra a doua televiziuni apropiate de opozitie, relansand criticile legate de deriva autoritarista a presedintelui Recep Tayyip Erdogan, cu patru zile inainte parlamentare anticipate, scrie AFP.

In direct in fata camerelor, fortele de ordine au luat cu asalt, la primele ore ale diminetii, la Istanbul, sediile Bugun TV si Kanalturk, a carora firma-mama, holdingul Koza-Ipek, este apropiata de imamul Fetullah Gulen, devenit "inamicul public numarul 1" al sefului statului, dupa rasunatorul scandal de coruptie care a vizat anturajul sau in iarna lui 2013.

Fortele de ordine au dispersat mai intai salariatii grupului care isi aparau sediile, folosind gaze lacrimogene si tunuri de apa, inainte de a forta intrarea in caldire, potrivit imaginilor transmise de Bugun TV pe site-ul sau.

Politistii si un nou grup de administratori numiti de justitie au preluat controlul cu forta, in ciuda opozitiei redactorului sef.

In fata cladirii au avut loc mai multe ciocniri intre deputatii de opozitie si politisti. Mai multe persoane au fost arestate, potrivit televiziunii private NTV.

Justitia turca a dispus luni punerea sub tutela a Koza-Ipek, acuzata de un procuror din Ankara de "finantare", "recrutare" si "propaganda" pentru Fetullah Gulen, care conduce din SUA o influenta retea de ONG-uri, mass media si companii, calificata de autoritati "organizatie terorista".

Erdogan ii reproseaza fostului sau aliat ca a construit "un stat paralel" pentru a-l alunga de la putere.

Turcia se afla pe locul 149 din 180 de tari in clasamentul mondial al libertatii presei stabilit luna trecuta de ONG-ul Reporteri fara Frontiere, putin mai sus decat Rusia (locul 152).