Peste jumatate din detinutii inchisorilor federale americane au fost condamnati pentru trafic de droguri, potrivit unui studiu publicat marti care confirma ca cele mai mari pedepse le primesc dealerii de "crack", in mare majoritate negri, relateaza AFP, citata deAgerpres.

Din 1998 in 2012, populatia inchisorilor federale a crescut cu 84%, crestere cauzata in principal de combaterea traficului de stupefiante, precizeaza studiul realizat de Biroul de statistici al justitiei pe un esantion de 94.678 detinuti in anul 2012.

Peste jumatate (54%) dintre prizonierii condamnati intr-un caz legat de droguri au primit aceasta sentinta pentru cocaina - sub forma de crack (28%) sau praf (25%) - metamfetamina, canabisul si heroina reprezentand 23%, 12% si 6% din total.

Studiul confirma diferentele bazate pe originea etnica a detinutilor: negri reprezinta 88% din prizonieri condamnati pentru crack, hispanicii 54% din cei incarcerati pentru trafic de cocaina, in timp ce albii sunt in proportie de 48% in randul celor implicati in traficul de metamfetamina.

Durata medie a pedepsei privative de libertate primita de acesti traficanti este de 11 ani, dar cei condamnati pentru trafic de crack primesc chiar pedepse mai mari - 170 de luni in medie, respectiv peste 14 ani - si au tendinta de a avea un cazier judiciar mai incarcat.

Peste o treime din detinutii condamnati in cazuri legate de droguri nu au totusi niciun trecut infractional sau au antecedente considerate minore.