Noi discutii diplomatice pentru a pune capat conflictului sirian ar putea avea loc cel mai devreme la sfarsitul acestei saptamani, a declarat luni un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al Statelor Unite, recunoscand ca Iranul ar trebui in cele din urma sa fie implicat in discutiile asupra unei tranzitii politice in Siria, noteaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

"La un moment dat... noi stim ca va fi nevoie de o discutie cu Iranul, spre sfarsitul unei tranzitii politice acolo", a afirmat purtatorul de cuvant John Kirby in fata reporterilor, in urma discutiilor purtate la Viena vineri intre secretarul de stat american John Kerry si omologii sai din Rusia, Arabia Saudita si Turcia asupra unei solutii politice in Siria.

Reuniunea de la Viena a incercat sa exploreze o solutie politica la razboiul civil sirian, in ciuda dezacordurilor intre parti asupra viitorului presedintelui Siriei Bashar al-Assad, aminteste Reuters.

Kirby a spus ca rolul Iranului in conflictul sirian, inclusiv sprijinul pentru Assad si Hezbollahul libanez, este nefolositor.

Pana in prezent, sprijinul militar iranian direct pentru Assad a venit in cea mai mare parte sub forma de consilieri militari. Iranul a mobilizat de asemenea combatantii militiei siite, inclusiv irakieni si unii afgani, pentru a lupta alaturi de fortele guvernului sirian, mai aminteste Reuters.

Hezbollahul, care este sustinut de Iran, lupta cu armata siriana aproape de la inceputul conflictului.

"Ei mizeaza pe acest joc. Ei au o relatie cu regimul Assad; ei au o relatie in interiorul Siriei", a declarat Kirby despre Iran, adaugand: "Secretarul (de stat n.r.) este mai mult decat constient ca acesta este un proces complicat. Va lua ceva timp si, in mod inevitabil, va implica unele compromisuri din partea tuturor, atunci cand vom ajunge acolo", mai noteaza Reuters.