Papa Francisc a condamnat luni xenofobia si discriminarea impotriva tiganilor din Europa, dar a afirmat ca si acestia trebuie la randul lor sa respecte legea si sa isi trimita copiii la scoala, relateaza Reuters.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

Papa a facut aceste comentarii in timpul unei audiente pentru cateva mii de persoane rome, sinti sau nomade, care a fost marcata prin dansuri colorate in stil flamenco si muzica traditionala cu viori si chitara spaniola.

Suveranul pontif, care a vizitat mai multe tabere de nomazi de la marginea Romei de la alegerea sa in fruntea Bisericii Catolice in 2013, a condamnat conditiile precare in care multi dintre acestia traiesc.

"Nu mai vrem sa vedem tragedii de familie in care copiii mor de frig sau in incendii", a spus el.

Aparand dreptul acestora de a-si pastra cultura, Papa a declarat: "A venit timpul sa desfiintam prejudecatile vechi de secole, preconceptiile si neincrederea reciproca ce adesea stau la baza discriminarii, rasismului si xenofobiei".

Insa, suveranul pontif a aratat de asemenea ca tiganii crestini trebuie sa-si indeplineasca partea lor, "evitand tot ceea ce nu este demn de acest nume: falsitatea, inselatoria, escrocheriile, agresiunea".

El a mai mentionat traficul de droguri, traficul de persoane si abuzul asupra copiilor tigani, dintre care multi cersesc pe strazile din marile orase din Europa.

Papa Francisc a mai afirmat ca, in timp ce statul trebuie sa garanteze educatia, este "datoria adultilor sa se asigure ca copiii se duc la scoala".