Rebelii sirieni sprijiniti de Vest, Armata Siriana Libera, au spus ca vor respinge orice oferta de ajutor militar din partea Rusiei atat timp cat ea continua sa ii bombardeze, dupa ce aceasta tara a transmis ca este pregatita sa ofere sustinere aeriana rebelilor "patriotici" pentru combaterea Statului Islamic, noteaza Mediafax.

Un purtator de cuvant din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL) a declarat luni pentru BBC News: "Ar trebui sa inceteze sa ne atace bazele si apoi putem discuta despre cooperari viitoare".

Rusia a insistat ca raidurile aeriene pe care le lanseaza ii tintesc doar pe "teroristi". Cu toate acestea, activistii au anuntat atacuri cu bomba repetate lansate de avioanele ruse, in zone unde militantii SI au activitate redusa sau chiar inexistenta. Rusia a lansat campania de raiduri aeriene pe data de 30 septembrie, pentru a sustine guvernul Bashar al-Assad.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat sambata ca Moscova este pregatita sa ofere sustinere aeriana opozitiei siriene pentru a lupta impotriva gruparii Stat Islamic si sa colaboreze cu alianta internationala condusa de SUA in lupta impotriva acestui grup islamist. "Suntem pregatiti sa sustinem din aer opozitia patriotica, inclusiv asa-numita Armata Siriana Libera", a spus el intr-un interviu.

El a apreciat totodata ca refuzul continuu al coalitiei internationale conduse de Statelor Unite de a oferi armatei ruse informatii privind obiectivele rebelilor si islamistilor SI este "o mare greseala".

"Daca rusii vorbesc serios cand ne prezinta aceasta oferta, ei ar trebui sa inceteze imediat sa ne tinteasca bazele si zonele civile", a declarat pentru BBC Issam al-Reis, purtator de cuvant al Armatei Siriene Libere.

"Nu am refuzat oferta. Pur si simplu nu avem nevoie acum de ea", a adaugat acesta. "Ii stim pe rusi - cuvintele lor sunt mereu diferite de actiunile lor".

Purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, a respins drept "farsa" un raport al Human Rights Watch (HRW), potrivit caruia doua atacuri aeriene, lansate pe data de 15 octombrie in privincia Homs, ar fi ucis 59 de civili, inclusiv 33 de copii. "In ultimele zile am vazut numeroase farse ale mass-media si statistici comunicate deliberat privind consecintele campaniei militare ruse in Siria. Cred ca acest raport este probabil unul dintre acelea", a spus el.

Campania aeriana rusa, alaturi de intaririle oferite de miscarea libaneza Hezbollah si de sute de trupe combatante din Iran, a permis fortelor guvernamentale sa lanseze ofensive terestre asupra mai multor zone controlate de rebeli. Bashar al-Assad si-a exprimat recent multumirea fata de sustinerea Moscovei si a spus ca eliminarea grupurilor "teroriste" ar rezolva problemele Siriei.

Rusia, aliatul-cheie al presedintelui sirian Bashar-al-Assad, vizeaza in aceste raiduri organizatia Stat Islamic si grupurile rebele din Siria, potrivit sursei citate. Washingtonul si partenerii sai sustin faptul ca aceste raiduri urmaresc mai degraba sa il salveze pe Bashar al-Assad, Statele Unite si NATO acuzand Rusia ca vizeaza pozitii ale insurgentilor sirieni, sustinuti de Occident. Moscova a respins acuzatiile si a dat asigurari ca nu a trimis efective terestre pe teritoriul sirian.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.