Atacuri aeriene, efectuate aparent de catre avioane de razboi rusesti in vestul Siriei, au ucis zeci de civili, denunta Human Rights Watch (HRW), apreciind ca pot fi asimilate unor crime de razboi, relateaza CNN, citata de Mediafax.

Aceste raiduri au avut loc pe 15 octombrie in nordul provinciei Homs, unde avioane rusesti si siriene sustineau o ofensiva terestra a armatei siriene si a aliatilor ei impotriva unor grupari rebele, a precizat organizatia nonguvernamentala cu sediul la New York duminica, intr-un comunicat.

Fortele rusesti sunt vizate de o serie de acuzatii potrivit carora bombardeaza zone civile, dupa declansarea campaniei luna trecuta, intr-un efort de a sustine regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat apropiat al Moscovei.

Societatea Medicala Siriano-Americana (SAMS) a acuzat ca avioane rusesti vizeaza in mod repetat spitale. Rusia a negat aceste acuzatii, subliniind ca nu vizeaza civili in operatiunile din Siria.

CNN precizeaza ca nu este in masura sa verifice acuzatiile din surse independente si ca autoritatile ruse nu au raspuns imediat invitatiei postului de a comenta acuzatiile HRW.

"Atacurile la intamplare sau disproportionate reprezinta incalcari ale legilor razboiului, pe care Rusia are obligatia sa le ancheteze", subliniaza ONG-ul in comunicat.

Unul dintre cele mai sangeroase atacuri aeriene din Homs a vizat o casa din satul Ghantou si s-a soldat cu moartea a 46 de membri ai aceleiasi familii, potrivit HRW, care citeaza participanti la interventia de dupa raid si activisti locali.

Alt atac, in zona unei brutarii din localitatea Ter Maaleh, s-a soldat cu moartea a 13 civili si unui lider local al opozitiei din cadrul Armatei Silieren Libere (ASL), potrivit unor martori citati de organizatie. HRW citeaza locuitori care i-au spus ca ei cred ca "atacurile aeriene au fost rusesti, deoarece zgomotul avioanelor era diferit de cel al avioanele siriene, iar rusii zboara mult mai sus".

Organizatia citeaza de asemenea o relatare a unui post proguvernamental de radio din Homs, din ziua bombardamentelor, potrivit careia atacuri aeriene "comune rusesti si siriene" au vizat opozitia la Ghantou, Ter Maaleh si in alte zone.

Coalitia condusa de americani, care bombardeaza gruparea Statul Islamic (SI) atat in Siria cat si in Irak, este la randul ei acuzata de uciderea unor civili.

HRW a solicitat in septembrie 2014 o ancheta cu privire la un presupus atac american cu rachete, in nord-vestul Siriei, soldat potrivit unor locuitori din zona respectiva cu cel putin sapte morti in randul civililor. Pentagonul anunta atunci ca armata ancheteaza acuzatiile, dar ca nu gasise, la momentul respectiv, vreo proba care sa le sustina.