Jimmy Morales, un fost comic de televiziune ce nu a mai fost ales anterior in nicio functie publica, a castigat alegerile prezidentiale duminica dupa ce a profitat de furia publica, declansata de un scandal de coruptie ce a adancit neincrederea in clasa politica din Guatemala, informeaza Reuters.

Jimmy Morales, fost comediant, a castigat cu un scor de 68% prezidentialele din GuatemalaFoto: Captura YouTube

Morales, 46 de ani, a si-a zdrobit rivala de centru stanga, fosta prima doamna Sandra Torres, in ciuda lipsei de experienta politica si a unor idei de masuri pe care multi le considera excentrice.

Cartierul general al Frontului National de Convergenta, de centru-dreapta, a celebrat cu mult entuziasm dupa ce rezultatele oficiale au aratat ca Morales a castigat cu circa 68% alegerile.

Printre masurile propuse de Morales, fost comic de televiziune timp de 14 ani, se numara dotarea profesorilor cu dispozitive GPS pentru a vedea daca ajung la ore sau repunerea pe tapet a disputei teritoriale cu Belize.

Parlamentul din Guatemala a decis in septembrie, in unanimitate, sa ridice imunitatea presedintelui Otto Perez, acuzat de coruptie, deschizand astfel calea urmaririi penale, o premiera in aceasta tara. Investigatia este realizata de ONU, puternic sprijinita de Statele Unite.

Otto Perez, un general in rezerva in varsta de 64 de ani, este acuzat de parchet si de o comisie a ONU ca a condus un sistem de coruptie in cadrul vamilor, prin intermediul caruia functionarii incasau mita pentru a scuti de taxe o serie de importuri.