Participantii la reuniunea de la Bruxelles au convenit si asupra unui plan in cativa pasi pentru a coopera in gestionarea fluxurilor de migranti prin Peninsula Balcanica.
La reuniunea de la Bruxelles au participat sefii de stat si de guvern din zece state membre - Germania, Austria, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Grecia, Luxemburg, Olanda, Romania si Slovenia - si reprezentantii a trei state din afara Uniunii: Albania, Macedonia si Serbia. Romania a fost reprezentata de presedintele Klaus Iohannis.
"Grecia s-a angajat, intr-o maniera remarcabila, sa accepte sa creeze, in acest an, cu ajutorul ONU, 30 de mii de locuri, urmand ca intr-o a doua faza, sa creeze inca 20 de mii", a afirmat Angela Merkel.
"Este o prima etapa pentru o gestionare mai buna a fluxului de migranti", a adaugat cancelarul german, citat de AFP.
Participantii la reuniunea de la Bruxelles au convenit si asupra unui plan in cateva etape pentru a coopera in gestionarea fluxurilor de migranti prin Peninsula Balcanica, potrivit unui anunt al Comisiei Europene, informeaza Agerpres, citand Reuters.
Etapele planului de gestionare a fluxurilor de migranti prin Peninsula Balcanica:
1.Cresterea capacitatii de primire cu 30.000 de locuri pana la sfarsitul anului in Grecia. Agentia de refugiati a ONU va oferi subventii pentru chirie si programe implicand familii gazda pentru cel putin 20.000 de persoane suplimentare.
2.Obtinerea de capacitati suplimentare de 50.000 de locuri, pentru a se ajunge la un total de 100.000 de-a lungul rutei din Balcanii de Vest si Grecia.
3.Desfasurarea a 400 de ofiteri de politie intr-o saptamana in Slovenia.
4.Intensificarea eforturilor pentru trimiterea inapoi a migrantilor care nu au nevoie de protectie internationala si intensificarea cooperarii asupra repatrierii cu Afganistanul, Bangladesh, Irak si Pakistan.
5.Intensificarea operatiunii comune pe mare Poseidon in Grecia, in special prezenta agentiei de frontiera a UE Frontex in
Marea Egee, si consolidarea semnificativa a sprijinului Frontex pentru Grecia in inregistrare si activitati de amprentare.
6.Abtinerea de la a facilita circulatia migrantilor spre granita altei tari. Nu este acceptabil sa fie redirectionati refugiatii spre alta tara.
7.Stabilirea de puncte de contact pentru a permite schimburi zilnice de informatii cu privire la circulatia migrantilor.
8.Schimb de informatii cu privire la marimea si fluxurile de refugiati. Frontex precum si EASO, Biroul European de Sprijin pentru Azil, vor asigura acest schimb de informatii.
9.Contactarea institutiilor financiare, Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru a asigura finantare pentru cazarea refugiatilor.
10.Intensificarea cooperarii intre politii si in actiuni judiciare impotriva traficantilor de migranti, angajarea Europol si Interpol in operatiuni pe ruta din Balcanii de Vest.
11.Intarirea sprijinului pentru agentia de frontiera a blocului Frontex la granita dintre Bulgaria si Turcia. Stabilirea unei noi operatiuni Frontex la frontierele terestre externe dintre Grecia si Macedonia si Grecia si Albania pentru a se concentra asupra controalelor la iesire si inregistrarea refugiatilor care nu au fost inregistrati in Grecia.
12.Actiune comuna cu Frontex pentru a detecta trecerea ilegala a frontierei si sprijin de inregistrare si amprentare in Croatia.
- Tensiuni inaintea summit-ului
"Daca nu gasim o solutie, daca nu intreprindem actiuni imediate si concrete, ma tem ca Uniunea Europeana si Europa intreaga vor incepe sa se destrame", declarase Miro Cerar, premierul sloven, la sosirea la Bruxelles, duminica seara. Slovenia a fost tranzitata, in ultimele zece zile, de circa 60 de mii de refugiati.
"Daca esuam, fortele nationaliste de dreapta vor avea ocazia sa spuna ca Europa a esuat", a declarat si cancelarul austriac Werner Faymann.
Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, i-a convocat pe liderii regionali in incercarea de a obtine un acord asupra unor masuri pe termen scurt in gestionarea crizei migrantilor in Balcanii de Vest. Concesiile si gasirea unei pozitii comune nu pareau insa atat de usor de obtinut inaintea summit-ului, noteaza Reuters.
Pe masura ce anotimpul rece se instaleaza, ingrijorarile cresc in contextul in care sute de mii de migranti sosesc in Europa, multi din zone de razboi din Orientul Mijlociu, si instaleaza tabere in tari din Balcani.
Juncker i-a convocat pe liderii din regiune si pe cancelarul Angela Merkel din Germania, tara care primeste mai multi refugiati decat orice alt stat UE. "Ei vor discuta despre raspunsuri operative comune, necesare in regim de urgenta, la actualele nevoi umanitare si vor decide masuri pe termen scurt", a declarat Juncker inaintea summit-ului pentru grupul german de presa Funke, adaugand ca este necesara o cooperare mai stransa pentru a controla criza.
Situatia migrantilor s-a deteriorat dupa ce Ungaria si-a sigilat granitele cu Serbia si Croatia, lasand numerosi imigranti blocati in alte state deja coplesite.
Presa germana scria ca Juncker urma sa prezinte la summit un plan in 16 puncte in cadrul negocierilor, plan ce include si un angajament de a nu trimite migrantii dintr-o tara in alta fara un acord prealabil.
Slovenia, tara in care au ajuns 58.000 de imigranti in ultima saptamana, a declarat sambata ca se asteapta la "un raspuns operational imediat al UE" dupa intalnirea la care va participa si premierul sau Miro Cerar.
Bulgaria, Romania si Serbia isi vor inchide frontierele pentru refugiati, daca Germania si Austria vor face acest lucru, declarase sambata premierul bulgar Boiko Borisov. "Nu vom expune tarile noastre la presiunea devastatoare a milioanelor de oameni care vor veni", a declarat Borisov, dupa o intalnire la Sofia cu premierii Romaniei si Serbiei. "Nu vom permite ca tarile noastre sa devina o zona-tampon", a subliniat Borisov, citat de Novinite.com.
Premierul Victor Ponta a declarat si el sambata, dupa intalnirea cu omologii sai bulgar si sarb, pe tema crizei refugiatilor, ca "Daca sunt tari care isi inchid granitele sau construiesc garduri, avem dreptul sa ne aparam in timp util". "Ne indeplinim obligatiile, suntem solidari cu toata Europa, dar responsabilitatea nu poate fi pusa doar in sarcina unor tari", a afirmat sambata Victor Ponta. Presedintele Klaus Iohannis a precizat insa duminica ca nu a discutat cu Victor Ponta, iar declaratiile acestuia nu reprezinta pozitia Romaniei.
Der Spiegel a relatat ca UE vrea sa accelereze discutiile cu Turcia asupra dorintei acesteia de a intra in blocul comunitar, spunand ca pregateste posibila deschidere a unui capitol pe justitie, drepturile omului si statul de drept. Merkel, care pana acum s-a opus aderarii Turciei la UE, a imbratisat Ankara ca un partener in criza refugiatilor.
Jean-Claude Juncker a laudat-o intr-un interviu pe Angela Merkel pentru faptul ca ignora opinia publica si ca se concentreaza asupra crizei refugiatilor, pe care ea catalogat-o drept cea mai mare provocare la adresa Europei, mai mare decat criza datoriei Greciei. Aceasta criza "nu este despre popularitatea pe termen scurt, ci despre substanta", a spus el.
Germania asteapta cel putin 800.000 de migranti anul acesta, reprezentand aproape 1% din populatia tarii. Popularitatea lui Merkel a scazut de cand a deschis frontierele refugiatilor sirieni, in urma cu aproape doua luni - o miscare care a starnit reactii negative si in sanul blocului conservator din care face parte. Exista temeri fata de cresterea popularitatii dreptei radicale, iar sprijinul pentru formatiunea anti-imigratie Alternativa pentru Germania (AfD) a crescut si el.
Citat: "Mini-summit-ul UE pe tema crizei refugiatilor din Balcani: 100 de mii de noi locuri de primire a refugiatilor vor fi create in tarile de pe ruta din Balcani, dintre care 50 de mii in Grecia"
E vorba de chirii pentru familiile gazda
Sa nu uitam ce a spus d-na Barbara Lerner Spectre :
"Europe is not going to be the monolithic societies they once were in the last century. Jews are going to be at the centre of that. It’s a huge transformation for Europe to make. They are now going into a multicultural mode and Jews will be resented because of our leading role."
Sa nu uitam ce a spus d-na Barbara Lerner Spectre :
"Europe is not going to be the monolithic societies they once were in the last century. Jews are going to be at the centre of that. It’s a huge transformation for Europe to make. They are now going into a multicultural mode and Jews will be resented because of our leading role."
Noi țară UE trimitem prin Arad - Oradea - Satu-Mare în Schengen. Sau îi ținem până se fac condiții în Germania.
He he he.
Doar pentru ca Putin ameninta Europa, nu inseamna ca trebuie sa renuntam la UE.
Spune-i sefului tau ca eu am zis sa-si ia sticla de vodka si sa si-o bage undeva.
Hai las-o balta ca nu iese Ro din UE cand vrea Putin.
Cati imigranti ai vazut in Romania pana acum de vrei sa iesi din UE ca nu mai ai loc de ei.
La mujichistan nu se angajeaza troli cu prea multa imaginatie, nu-i asa?
Pleaca dragule unde vezi cu ochii.
Nu prea pricep ce dracu se intampla cu luarile astea de pozitie in privinta politicilor externe. De ce n-am avut o pozitie oficiala inainte de plecarea la Bruxelles?
De ce nu avem macar acum o pozitie oficiala cu ce si-a asumat Romania la acest summit?
De ce nu se autosesizeaza Curtea Constitutionala cu privire la luarile de pozitie ale lui Ponta pe probleme de politica externa, in acest abordari oficiale?
De ce nu s-a impus la acest summit sa se tina cont in distribuitia emigrantilor de participatia la vanzarile de arme in Siria si celelalte tari afectate de conflicte interne?
grecilor numai sa taca sa nu spuna unde s-au dus miliardele via armament !!!.
Fraierii o iau in barba si se pune batista pe tambalul unui scandal gobal !!!
- tai ajutoarele sociale la imigranti, daca totusi ajung, ii pui sa munceasca;
- iti inchizi granitele pe modelul australiei si istraelului;
- elimini toti traficanti din mediterana (sa nu credeti ca astia trec pe mare cu barca lor, ca pur si simplu nu au de unde barca).
- ii trimiti inapoi pe cei ce au ajuns (astia de la conducerea UE sunt mai catolici decat papa, pakistanezi la cat sunt de coruptibili - noi suntem mici copii pe langa ei - iar lua pe toti inapoi daca UE ar cotiza putin - asta cu P[akistanul e doar un exemplu)
- colaborezi cu Turcia pentru organizarea de tabere acolo, si ajuti financiar Turcia de bani pe care i-ai investi pentru imigranti in UE (montatul unui cort in Italia sau Grecia de exemplu sigur te costa mai putin decat montatul unui cort in Turcia)
- nu mai vii cu promisiuni gen Markel care practic au turnat gaz pe foc;
- intervi in tarile de origine pe termen lung sa stabilizezi si sa dezvolti zona (dar asta nu as face nici politic, nici cu armata nici cu investitii de sute de miliare de euro, ci pur si simplu cu profesori, le-as trimite profesori de la ciclu primar pana la universitar si as investii in educatia lor - in 30 de ani s-ar rezolva si problema emigratiei si problemele sociale si saracia din tarile astea)
- si cu riscul sa ma injurati: pe modelul american, as accepta totusi imigratia elitelor.
Atentie la ce spui....Nationalistule!!!
Si in al doilea rand, ar trebui definit clar ce pateste un azilant caruia i se refuza cererea si care a intrat ilegal in spatiul UE (si mai rau, Schengen). La fel, chestia asta ar trebui promovata (de exemplu "black listed for life")