Polonezii au votat schimbarea la alegerile parlamentare de duminica, readucandu-i la putere pe conservatorii eurosceptici, care au adus un val de promisiuni populiste si teama de afluxul de refugiati din Orientul Mijlociu, cu riscul de a crea tensiuni in relatiile cu Uniunea Europeana, Berlinul si Moscova. Partidul Dreptate si Justitie (PiS), aflat pana acum in opozitie si condus de fostul premier Jaroslaw Kaczynski, a obtinut majoritate absoluta in alegerile legislative, cel mai bun rezultat din istoria sa, cu 39,1% din voturi, ceea ce inseamna 242 dintre cele 460 de locuri din parlament, potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne si anuntate de 3 televiziuni, anunta AFP.

Rezultatele oficiale ale alegerilor sunt asteptate luni.

Viitorul premier al Poloniei, anuntat de Jaroslaw Kaczynski, va fi Beata Szydlo (52 de ani), un alter-ego al mentorului sau, Jaroslaw Kaczynski, scrie AFP.

Jaroslaw Kaczynski (66 de ani), fost premier al Poloniei in perioada iulie 2006 - noiembrie 2007, este fratele geaman al fostului presedinte polonez Lech Kaczynski, care a murit in aprilie 2010 intr-un accident aviatic la Smolensk, in Rusia. Dupa moartea lui Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski a incercat, fara succes, sa fie ales in functia de presedinte al Poloniei.

Partidul lui Kaczynski revine la putere dupa 8 ani, in conditiile in care perioada 2005-2007, cand formatiunea Dreptate si Justitie a fost la guvernare, a fost marcata de relatii dificile cu Bruxelles-ul, Germania si Rusia, in numele apararii intereselor nationale.

In vara acestui an, conservatorul Andrzej Duda a castigat alegerile prezidentiale din Polonia. Continuator al mostenirii intelectuale a fostului presedinte Lech Kaczynski, mort in accidentul aviatic din Smolensk din 2010, Duda vrea sa se concentreze pe cooperarea regionala si pe extinderea Grupului Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia) "de la statele baltice la Adriatica".