​Ministerul Apararii din Coreea de Sud si serviciile secrete sud-coreene cauta hackeri pentru a se apara de atacurile cibernetice venite din Coreea de Nord, scrie The Washington Post. Autoritatile de la Seul au organizat un concurs pentru a gasi si antrena tinerii care au aptitudinele necesare pentru a face fata razboiului cibernetic. Castigatorii vor obtine un premiu de 60.000 de dolari si si vor avea parte de tratament preferential atunci cand vor aplica pentru un job in serviciile secrete sau politie.

Tinerii sud-coreeni la un concurs organizat de Ministerul Apararii de la SeulFoto: washingtonpost.com

In plus, cei mai tineri vor putea lucra in timpul stagiului militar obligatoriu in centrul de aparare al tarii impotriva atacurilor cibernetice.

“Daca studiezi pentru multi ani si ai abilitatile necesare, vei deveni un gangster. Dar daca esti antrenant intr-un mod diferit, iti poti folosi abilitatile in scopuri bune. Acelasi lucru se intampla si cu acesti tineri. Daca ii crestem ca pe niste hackeri, parte a echipei “palarilor albe”, ei vor ajuta guvernul”, sustine ministrul Apararii sud-coreean Kim Nam-soo, citat de The Washington Post.

Dupa mai multe runde, in finala au ajuns 16 echipe. Cu o zi inainte de a incepe competitia, calculatoarele participantilor au fost infectate cu un software periculos de tip malware. Concurentii trebuie sa isi dea seama in ce mod afecteaza acest software reteua de computere si sa incerce sa il opreasca. Astfel, sunt simulate atacuri asupra retelelor cibernetice corporatiste si asupra computerelor detinute de guvernul de la Seul.

“Se prespune ca ar trebui sa actionam ca o echipa de urgenta a unei companii, dar noi suntem doar studenti. Nu am mai facut niciodata ceva de genul acesta, insa este o sansa extraordinara sa vedem cum se petrec astfel de actiuni in lumea reala”, sustine Park Ji-hoon, un student in ultimul an la Universitatea Catolica din Coreea.

La sfarsitul anului trecut, regimul de la Phenian a fost acuzat de un atac cibernetic devastator asupra retelei de calculatoare a companiei americane Sony Picture. Atunci, o parte din corespodenta electronica a celor de la Sony a fost facuta publica de catre atacatori si mai multe informatii au fost sterse de pe serverele companiei.

Desi comunitatea internationala este ingrijorata cu privire la programul nuclear incert al Coreei de Nord, se pare ca regimul lui Kim Jong prefera sa se implice mai degraba intr-un razboi cibernetic, noteaza ziarul american.