Ancheta cu privire la teribila coliziune dintre un camion si un autocar - soldata cu 43 de morti - la Puisseguin (Gironde), a intrat in faza activa sambata dimineata, anchetatorii incepand identificarea victimelor - identica celei in cazul accidentelor de avion, potrivit Mediafax.

Anchetatorii urmeaza, de asemenea, sa procedeze la examinarea "crono-tahografului" camionului, un fel de "cutie neagra" care inregistreaza parametri ai vehiculului ca viteza si timpul parcursului.

Gasit la bordul camionului, el se afla totusi intr-o "stare foarte, foarte degradata", a declarat pentru AFP colonelul Ghislain Rety, comandantul Jandarmeriei din Gironde. "Este prea devreme sa spunem daca va fi exploatat", a precizat el.

In noaptea de vineri spre sambata, membri ai Unitati specializate in identificare (IRCGN) au procedat la instalarea "materialului pe care-l folosesc sub corturi, constand in mese pentru autopsie", a adaugat Rety.

"Vor incepe sa lucreze din zori, corp cu corp, foarte metodic", acordand o atentie speciala probelor "dentare" si "ADN", a precizat colonelul.

Jandarmii de la IRCGN - laboratorul de ultima generatie al jandarmeriei -, lucreaza "ca in cadrul accidentelor de avion". Unii membri ai echipei stiintifice au lucrat in urmau prabusirii unui avion Germanwings in Alpii francezi, pe 24 martie, si a accidentului in care a fost implicat un avion Air Algerie in Mali, in iulie 2014, cazuri in care avioanele s-au dezintegrat total.

"Miza este, de asemenea, sa se stabileasca numarul de persoane care se aflau la bordul autocarului", a declarat jandarmul, amintind ca anchetatorii nu dispun in continuare de "lista oficiala". "Singura lista se afla in autobuz si a ars", a precizat el. O indoiala continua sa existe cu privire la numarul de pasageri - 41 sau 42 - care a pierit in autocar.

In total, identificarea oficiala a victimelor ar putea sa ia pana la "trei saptamani", a subliniat vineri un reprezentant IRCGN.

In paralel, "experti in automobile" vor proceda la examinarea "resturilor vehiculelor" si vor "studia diversele urme de franare", pentru a stabili circumstantele accidentului, a anuntat colonelul Rety.

Concomitent, "experti in pirotehnie" vor analiza circumstantele incendiului care a cuprins cele doua vehicule - un autocar si un camion de transport de lemn care circula gol - ce a surprins prin rapiditatea cu care a izbucnit dupa coliziune.

Accidentul rutier - cel mai sangeros din ultimii 33 de ani din Franta - s-a soldat cu 43 de morti si patru raniti grav, vineri, la Puisseguin, in apropiere de Libourne (Gironde), majoritatea persoane in varsta, dar si un copil, care au murit arse.